Kirkland, Joseph

Kirkland, Joseph

(d. 7 Ocak 1830, Geneva, New York – ö. 29 Nisan 1894, Chicago, ABD), ABD’de gerçekçi romanın gelişimine katkısıyla tanınmış yazar. Tek yapıtı,
Joseph Kirkland, 1884
Library of Congress. Washington, DC
Ortabatı’ya gelen ilk göçmenleri anlattığı üçlemedir.
Kirkland, bir yayınevinde kâtiplik, demiryolu hesap kontrolörlüğü, kömür madenlerinde yöneticilik, avukatlık gibi işler yaptı; bir dönem orduya da girdi. Bu deneyimlerinin dışında gerçekçi Ingiliz yazar Thomas Hardy’den ve annesi Caroline Kirkland’in, Michigan’ın kırlık bölgelerindeki yaşamı gerçekçi bir üslupla anlattığı öykülerinden etkilendi. Ama kendisi çok geç yaşta yazarlığa başladı. Üçlemenin ilk kitabı Zury: The Meanest Man in Spring County (1887; Spring İlinin En Alçak Adamı Zury) yayımlandığında 57 yaşındaydı. Yapıtta çiftçi Zury Prouder tipi büyük bir başarıyla çizilmişti. Üçlemenin öbür yapıtlan, köy yaşamını anlatan The McVeys (1888; McVey’ler) ve konusunu İç Savaş’tan alan The Captain of Company AT’di (1891; K Bölüğünün Yüzbaşısı).
Kirklees, İngiltere’de, West Yorkshire metropoliten ilinde (county) ilçe (borough). Yüzölçümü 410 km2’dir. Adını, Robin Hood’ un mezarının bulunduğu yer olduğuna inanılan küçük bir Cistercium manastınnın (1155) bulunduğu alandaki Kirklees Binası’n-dan (17. yy) almıştır. İlçe toprakları süpür-geotu kaplı, düz kumtaşı tepelerle, yünlü
kumaş ve yün ipliği üreten sanayi tesislerinin bulunduğu vadileri kapsar. Colne Vadisindeki Huddersfield’dan başlayarak Calder Vadisi içlerine, kuzey ve doğu yönlerinde de Spen Vadisine doğru bitişik küme kentler oluşmuştur; bunlar Mirfield, Heck-mondwike, Cleckheaton, Dewsbury ve Bat-ley’yi içine alır. Dewsbury kırpıntı kumaşların işlenmesi alanında uzmanlaşmıştır; Dewsbury ve Huddersfield’da dokumacılıkla ilgili bazı yan sanayiler gelişmiştir. Nüfus (1982 tah.) 377.100.
Kirkman, Jacob, kirchmann ya da kirck-mann olarak da yazılır (d. 4 Mart 1710, Bischweiler, Alsace – ö. Mayıs 1792, Londra, İngiltere), Alman asıllı Ingiliz klavsen yapımcısı. 19. yüzyılın ortalarına değin etkinliklerini sürdüren çalgı yapımcısı geniş bir ailenin üyesidir.
Mobilyacı olarak yetişmişti. 1730’ların başlarında kimliği saptanamayan göçmen bir Flaman klavsen yapımcısının yanında çalışmak üzere Londra’ya gitti. 1763’te kraliçenin klavsen yapımcısı oldu ve çalgılarının kusursuzluğu ile yaygın üne kavuştu. Yaklaşık 1772’de yeğeni Abraham Kirkman ile bir ortaklık kurarak artan istekleri karşılamak amacıyla piyano yapmaya başladı. Son Kirkman klavsenleri 19. yüzyıl başlarında her ikisinin de adı Joseph olan Abraham’ın oğluyla torunu tarafından üretildi.
Günümüze ulaşan 100’ü aşkın Kirkman klavseninin birçoğu kusursuz durumdadır. Bazıları zengin marketöri işlidir. Çoğunda bir ya da iki klavye ile çalışan üç dizi tel vardır. İngiltere’deki en iyi klavsenlerin çoğunu Kirkman ile Broadwood çalgı yapım firmasının kurucusu olan rakibi Burkat Shudi (Burkhardt Tschudi) yapmışlardır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*