BuzzFeed’in Yeni Silahı Sosyal Medya Platformları

2015 SXSW konferansında sahneye çıkan BuzzFeedCEO‘su Jonah Peretti; aylık 200 milyona yakın ziyaretçisi ve 900’ü aşkın çalışanı ile evrensel bir büyüklüğe sahip site olan BuzzFeed bu seviyeye nasıl geldi, bu denli nasıl büyüdü anlattı.

”Çoğu yayıncı işlerini reklamlar üzerine kurduklarından, para kazanmak için insanları sitelerine çekmeleri gerekmekte. Ancak bu durum yüzünden sosyal medyanın değerini kaçırıyorlar. İçeriklerinizi dağıtmak için başka yerleri gösteren işaretler yerine, o yerlere olan dağıtım kanallarınızı çoğaltmanız gerekir” açıklamasında bulunan Peretti, BuzzFeed’in stratejisinin içerikle beraber duyguyu da dağıtmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Açıklamaladan pek birşey anlamayanlar için Peretti kısaca şöyle diyor; büyük ve başarılı bir şirket profiline sahip olmak istiyorsanız, kullanıcılarınıza nasıl ulaşacağınızı bilmeniz gerekir.

BuzzFeed’in sosyal medya verilerini paylaşan Peretti bu verilerin artışına ya da düşüşüne sebep olan etkenlere de değindi.

Peretti konuyu şu şekilde ele aldı; ”sosyal medyada kullanıcılara içeriği tam anlamıyla sunmak yerine, önemli bir başlık vererek, merak ettirerek onları asıl siteye yönlendirmek bize göre artık modası geçmiş birşey”. Sözlerine devam eden Peretti, bu şekilde sosyal medyayı kullandıklarında, ulaştıkları görüntülenme sayısının Twitter için 12.5 milyon, Pinterest için 60 milyon, Facebook içinse 349 milyonolduğu belirtti.

Ancak doğrudan sosyal medya platformu üzerinde oluşturulan içeriklerin görüntülenme açışından, diğer sisteme oranla büyük bir artış yaşadığı tespit edilmiş. Rakamlar da şu şekilde; Twitter üzerinden görüntülenme 847 milyon, Pinterest üzerinden görüntülenme 6 milyar, Facebook  üzerinden görüntülenme ise 11.3 milyar.

Özellikle sponsporlu içerikler üzerinden para kazanma olayına değinen Peretti, bir haberin tıklanmasından daha çok, paylaşım yapılmasının önemli olduğu vurguladı. ”Share Statement” dedikleri olay ile paylaşımları takip eden Peretti, içerik paylaşanların özellikle içerik için yazdıkları başlıklara dikkat ediyor. ”Duyguyu dağıtmak” olayını da buna değindiren Peretti, bu başlıklarda insanların içerikleri ne için paylaştığından çok neden paylaştığını gördüklerini ve asıl başarının da bu şekilde geldiği ifade etti.

Konuyu genel olarak toparlayacak olursak; Peretti’ye göre BuzzFeed’in bu denli başarılı olmasının arkasındaki sebep, ana siteden çok sosyal paylaşım sitelerinde aktif olmaları. Örneğin son zamanlara damgasını vurmuş renk krizi yaratan elbise, ya da Obama’nın BuzzFeed videosu gibi paylaşımlar hep Facebook üzerinden yapıldı. Durum böyle olunca da BuzzFeed’in ulaştığı kullanıcı ve görüntülenme sayısı tavan yaptı.

Peretti de sosyal medyanın bu bereketinin göz ardı edilmeyeceği düşünmüş ve içerik olayını artık BuzzFeed’in dışına çıkararak, sosyal medya platformu üzerinden daha fazla paylaşım ile daha fazla kullanıcıya erişmeyi amaçlamış.

Ayrıca sosyal medya kullanıcılarına bir miktar ücret karşılığında buldukları ilginç, ilgi çekici içerikleri BuzzFeed etiketi altında yaratma imkanı da sunuluyor. Böylece hem içerikler, hem de erişim yelpazesi oldukça genişleyecek.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*