Harita Uygulamalarının Vikipedi’si Olacak Yeni Bir Uygulama: DOT

Bildiğiniz gibi Foursquare ve Swarm uygulamaları akıllı telefonlarımızın vazgeçilmez bir uygulaması haline geldi. Facebook‘a da gelen bu check-in yapma alışkanlığının önü kesilemiyor.

Özellikle Foursquare’in Swarm uygulamasını çıkarması sonrası Check-in için bu uygulamayı kullanmaya başladık. Normal Foursquare ise mekan arama ve mekan hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan bir uygulama oldu.

Fakat şu anda test aşamasında olan DOT isimli bir uygulama Foursquare’e ciddi rakip olabilir seviyede farklılık içeriyor.

Aslına bakmak gerekirse ayrı klasmanlarda ele alınabilecek bu iki uygulamada Foursquare’i anlatmamıza gerek yok. Sonuçta kullanan kullanmayan bu uygulamanın ne işe yaradığını biliyor.

Fakat konumuz olan DOT ise güzel düşünülerek geliştirilmiş bir harita uygulaması olacak. Aslına bakarsanız sadece harita olarak görememek gerekli. Hatta geliştiricileri harita (konum bildirme) uygulamalarının Vikipedi’si olmak istediklerini belirtmişler.

Peki bunu nasıl mı yapacaklar? Anlatalım;

DOT, Google Maps ve Yelp harita uygulamalarını kullanan ve DOT’u yükleyen kullanıcıların (ayrıca mekanlar için de hesap açılabilir olacaktır) harita üzerinde istedikleri lokasyona dot, yani nokta koyarak o yer hakkında bilgiler verebildikleri, hashtag ekleyerek mekan hakkında kelime ile detaylar verebildikleri bir sistem olacak.

Örnek vermek gerekirse, mesela ben kursistem’in bulunduğu konuma bir dot koyarak ofis hakkında bilgiler yazacağım. Ayrıca #teknoloji #kursistem #ofis #haber gibi hashtagler ekleyeceğim. Bunu birçok kullanıcı ve mekanlar yaparak uygulamayı açtığınızda haritada birçok noktalar olacak.

Bunun yararı ise -yine aynı örnekten devam ederek- bize ziyarete, çay içmeye gelmek isteyen biri arama kısmına kursistem yazdığında ofisimizin yerini haritadaki nokta ile görecek. Tabii bu özellik harita uygulamalarında var. Ama bilinen mekanlar ve yerler için geçerli.

Aynı şekilde parkları, durakları, mekanları da bu şekilde ekledikçe gelişecek olan uygulamada siz dışarı çıkıp bir kafeye gitmek istediğinizde #cafe/#kafe diye arama yaptığınızda çevrenizdeki tüm kafeleri görebileceksiniz. Ya da bilmediğiniz bir şehirdesiniz ve şehir içi ulaşım bileti almak istiyorsunuz. DOT üzerinden #bilet yazdığınızda kullanıcılar tarafından eklenen bilet satan yerleri de görebileceksiniz.

Yani ne kadar kullanıcısı olursa o kadar hızlı gelişen bir uygulama olacak DOT’ta yol üzerlerinde koyulan su sebillerini bile uygulamaya ekleyerek şehirde ihtiyacınız olacak her şeyi rahatlıkla bulabileceksiniz. Tabii yorum da ekleyebiliyorsunuz. Böylelikle özellikle bir mekan aramanız gerektiğinde mekan hakkındaki yorumları da okuyabileceksiniz. Ama bu harita üzerindeki herhangi bir nokta için de geçerli.

Test kullanımı bittiğinde inceleme yaparak daha detaylı olarak anlayabileceğimiz DOT uygulaması açıkcası benim çok hoşuma gitti. Böylelikle şehrinizdeki hiç bilmediğiniz yerleri de keşfedebilecek, o anda ihtiyacınız olan herhangi birşeyi bu uygulama yardımı ile kolayca bulabileceğiz gibi duruyor.

Bakalım, uygulama çıktığı zaman daha iyi anlayacağız elbet.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*