Haberleşme

Haberleşme

Haberleşme

Haberleşme

• Basın. Danimarka’da ilk günlük gazete, 1666’da yayımlandı; bugün ise gazetelerin sayıları yüzü aşkındır. Bunlardan ikisi

XVIII. yy.dan beri, yayıma devam etmektedir. Bugünkü gazetelerin en eskisi 1749’-da Kobenhavske Post-Tidener adiyle yayımlanmış, 1841’de günlük gazete olmuş ve adı Berlingske Tidende olarak değişmiştir. Bugün hâlâ Danimarka’nın en büyük muhafazakâr gazetesidir. Aynı müessese 1844’te kurulmuş bir akşam gazetesi olan Berlingske Aftenavis ile 1916’dan beri çıkmakta olan B. T. adlı resimli bir günlük gazete daha yayımlamaktadır. 1794’te kurulmuş bir muhafazakâr günlük gazete olan Aarhus Stiftstidende, Aarhus’ta çıkmaktadır, fakat satışı düşüktür, ikinci sırada 1884’te Kopenhag’da kurulmuş olan liberal eğilimli Politiken gazetesi vardır; bu müessese Ekstrabladet adlı bir akşam gazetesi de çıkarmaktadır. Ülkenin en önemli siyasî gücü olan sosyal demokratlar ise, 1871’den beri Kopenhag’da Social Demokratus adlı bir gazete ve taşra şehirlerinde çeşitli gazeteler yayımlamaktadır: Aalborg’da Ny T id, Aarhus’ta Demokraten v.b.

Danimarka’da yayımlanan öbür günlük gazetelerin başlıcaları şunlardır: Kopenhag’da muhafazakâr Dagens Nyheder, bağımsız Kristeligt Dagblad ve information (Direnme hareketinden doğdu); Aarhus’ta Jyli-ands-Posten.

• Basın ajansı. 1866’da E.W. Ritzau tarafından kurulan Ritzaus Bureau adlı basın ajansının merkezi Kopenhag’dadır; 1947’de danimarka basınına aktarıldı.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*