2016 LYS Sınavına Girecek Olan Öğrenciler Nelere Dikkat Etmelidir?

YGS sonuçlarının açıklanması ardından hayallerine kavuşmak isteyen öğrencileri ter dökecekleri bir diğer sınav olan LYS bekliyor. YGS taban puanını geçerek LYS giriş hakkını kazanan öğrenciler için sınav başvuruları başlamış bulunuyor. 14 Nisan itibari ile sona erecek olan LYS başvurunuzu yaptıktan hemen sonra belirtilen bankaya sınav ücretinizi yatırmanız gerekmektedir. LYS Başvuruları ile ilgili bilinmesi gereken detayları yazının devamında okuyabilirsiniz.

Üniversite hayallerini gerçekleştirmek isteyen öğrencilerin önünde bulunan ilk engel YGS sınavı geçtiğimiz ay yapıldı ve sonuçların açıklanması ile birlikte belirtilen 180 taban puanını herhangi bir YGS puanı ile aşan öğrenciler LYS Başvurularını yapma hakkını kazandı. Lisans Yerleştirme Sınavı olarak adlandırılan sınavda öğrenciler 4 dönem boyunca okumuş oldukları alan hakkında ayrıntılı sorular ile karşılaşıyor ve bu sınav sonucunda almış oldukları sonuçlar ile birlikte üniversite giriş biletini kazanıyorlar.

LYS Başvuruları için öncelikle öğrencilerin hangi alandan sınava gireceklerinin tercihini yapmaları gerekiyor. Fakat LYS Başvuruları sırasında öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta öğrencilerin tüm alanlara girerek puanlarını hesaplatmalarıdır. Alan seçiminizi gerçekleştirdikten sonra girecek olduğunuz sınavların ücretlerini belirtilen bankalara ve PTT işyerlerine yatırmanız gerekmektedir. Eğer banka ya da PTT aracılığı ile ödeme gerçekleştirmek istemiyorsanız ÖSYM resmi sitesi aracılığı ile ödemenizi 15 Nisan saat 23.59’a kadar gerçekleştirebilirsiniz. Fakat ücret ödeme süresini kaçıran öğrencilerin maalesef LYS Başvuruları kabul olmayacak ve ücret ödeme süresi de uzatılmayacaktır. Bu neden ile bu tarihler arasında kesinlikle ücret ödemelerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

LYS Başvuruları ÖSYM tarafından resmi olarak belirtilen okullarda yapılabilmektedir. Fakat başvurusunu bireysel olarak gerçekleştirilecek olan öğrencilerin “Başvuru işlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” İbaresini kesinlikle görmeleri gerekmektedir. Bireysel başvuru yapacak olan adaylat ÖSYM resmi sitesini yani ais.osym.gov.tr adresini kullanabilirler. Fakat LYS gibi hayati önem taşıyan bir sınavın başvurusunu yaparken eğer işlemlerinizi eksik yapacağınızdan şüpheleniyorsanız kesinlikle görevli okullarda işleminizi gerçekleştirmeniz önerilmektedir. Bu sayede hem işleminizi garanti altına almış olursunuz hemde geleceğinizi tehlike altına atmamış olursunuz. Başvurunuzu gerçekleştirebilmek için mesai saatlerinde ve iş günlerinde ÖSYM tarafından görevlendirilen okullara başvurmanız gerekmektedir. Başvuru sırasında yanınızda mutlaka bulundurmanız gereken belgeler ise nüfus cüzdanı, aday başvuru formudur.

Merkezde yapacağınız başvurular sırasında görevlilerin doldurmuş olduğu bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu amaçla görevli tarafından size verilecek olan çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde bulunan onay kodunu görevliye bildirmeniz gerekmektedir. Onay kodu girilmemiş olan başvurularda sınav ücretinizi yatırmanızın imkanı yoktur. Sınav ücretinizi yatırmadığınız sınavda ise maalesef giriş hakkınızı kaybetmiş olacaksınız. LYS Başvuruları sırasında adayların önem verdiği bir diğer konu ise LYS ücretidir. Adaylar girmek istediği her bir LYS için sadece 35 Lira ödemek zorundadır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*