Mitsubishi, İkinci Dünya Savaşı Sırasında ABD’li Esirleri Zorla Çalıştırdığı İçin Özür Diledi

Mitsubishi‘nin yöneticileri, dün Los Angeles’taki Simon Wiesenthal Center’da düzenlenen törenle 94 yaşındaki eski ABD’li asker James Murphy ve diğer esirlerin ailelerinden özür diledi.

BBC’de yer alan habere göre ilk kez bir Japon şirket, esirlerden özür dilemiş olacak. Simon Wiesenthal Center’da haham olan Abraham Cooper, “Umuyorum ki aynı durum diğer şirketleri de aynı şekilde teşvik eder” dedi. Mitsubishi, alınan özür kararının Japonya hükümetinden bağımsız olarak alındığını belirterek bunun İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 70. yıl dönümü öncesinde önemli bir jest olduğuna dikkat çekiyor. (İkinci Dünya Savaşı, 1945’in Ağustos ayında sona ermişti) Mitsubishi savaş esirlerine tazminat ödemedi fakat dilenen özür, esir yakınları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre törende hazır bulunan James Murphy’nin Japonya’da maden ocaklarında çalıştırılan esirleri temsil ettiği belirtildi. Buradaki maden ocağında 1 yıl kadar çalışan Murphy, “Biz orada tamamen köleydik. Ne yemek, ne ilaç, ne elbise, hiçbir şey yoktu. Ayrıca Mitsubishi’nin ABD güçlerine karşı savaş uçağı ürettiğini bilmek çok daha kahredici bir durumdu” dedi.

Mitsubishi’nin o zamanlar dört adet maden ocağı vardı. Bu madenlerde esir olarak çalıştırılan binlerce Filipinli, Koreli ve Çinli esirlerin yanı sıra 500 kadar da ABD’li esirin çalıştırıldığı belirtiliyor.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*