DANDİ

DANDİ i. (ing. dundee). Denize. Bir büyük kotra direği ile pupada (geride) ve dümen dolabının hemen önünde daha küçük ikinci bir direği bulunan balıkçı ve kabotaj (kıyı boyu seyir) yelkenlisi. (Bu ikinci direk tek parçadır, dört köşe bir yelken ve bunun üzerine de pik denilen üçgen biçiminde yelken açılır).

Dandini

Dandini

DAN dili. Bk. DANCA.

DANDİN, M.S. VII. yy.in ikinci yarısında yaşamış sanskrit şairi. Daşa Kumara-Şa-rita (On Prensin Maceraları) adlı eseri hini romanının en eski örneklerinden biridir. Kayvadarşa da (Şiir Sanatının Aynası) aynı şekilde ünlüdür. Dandin, bu kitabında şiirin özünü ve biçimini inceler.

Dandin (GEORCE

Dandin   george

Dandin george

—) veya Utandırılan Koca, Molière’in 3 perdelik mensur komedisi (1668). George Dandin zengin bir köylüdür; parası sayesinde müflis ve mağrur bir soylunun evine iç güveyi girmiştir. Fakat Angélique de Sottenville ile evlenmek şerefini elde etmekle işlediği hatanın cezasını acı acı çeker. Aracılık eden bir uğaşın beceriksizliği yüzünden, karısının Clitandre a-dmda soylu bir hovarda ile mektuplaştığını öğrenir. Kay’nbabasıyle kaynanasına şikâyette bulunur. Karısını suçüstü yakalamak için giriştiği üç ayrı teşebbüs sonucunda, Angélique’in kurnazlığı sayesinde» kendisi suçlu düşer, böylece bir seferinde Clitandre’-dan, bir seferinde de bizzat karısından özür dilemek zorunda kalır. George Dandin, kendi mütevazi şartları^ üstünde bir kadın almakla yaptığı çılgınlığı anlar, fakat bundan ancak gene kendisini sorumlu tutar: «Kendin ettin bunu. George Dandin, kendin ettin…»
DANDtNt tini. Ninni söylerken kullanılan söz. |i Sıf. Karışık, düzensiz: Evin içi dandini.

ÇEg. DEY. Dandini bebek, yaşına yakışmayacak şekilde, çocuk gibi davranan kimseler için kullanılır. Dandini beyim, hoppala paşam, nazlılığı ile alay edilen kimseler için kullanılır.

DANDL1KER (Kari), isviçreli tarihçi (El-sau 1849-Zürich 1910). Zürich Politeknik okulunda profesör (1883), İsviçre tarihi üzerine çalışmalar yaptı (Gesschichte der Schweiz, 1883*1888).

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*