DANHAUSER

DANHAUSER

Adolphe Danhauser

Adolphe Danhauser

(Joseph), avusturyalı ressam (Viyana 1805-ay.y. 1845). Tarihi ve gerçek hayat olaylarını gösteren resimler yaptı. Biedermeier üslûbuyle, çağının özelliklerini konu edinen eserler ortaya koydu. Başlıca eserleri: Anne Sevgisi (1839), Viyana österreichische galeri’de; Vasiyetnamenin Açılışı (1839 ay.y.)

DANIŞ i. (esk. türk. tanuş’tan), önemli bir iş için birkaç kişinin konuşması. Esk. Müşavere.

Danışık i. Fikir sorma. Esk. Müşavere. Olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek veya olduğundan başka türlü anlatmak için önceden anlaşma. Esk. Muvazaa.

Danışıklı sıf. Bir anlaşma sonunda, olduğundan başka gösterilen. Esk. Muvazaalı.

DEY. Danışıklı dögüş, aldatmak veya atlatmak için önceden belirlenip düzenlenmiş davranış: Bu rehine koyma işi de Ka-sım’ın bir danışıklı döğüşü (H.R. Gürpınar).
DANIŞMAK geçi. f. (esk. türk. tanuş-mak’tan). Bir mesele hakkında fikir sormak: Edebiyatın içinde olan meseleler şuna buna danışmakla çözümlenebilir mi? (N. Ataç). Ah, vaktiyle gelip bir danışsay-dın Köse’ne — Senin olmuştu bugün belki o kırk altı sene (M.Â. Ersoy). Esk. İstişare etmek:

DEY. Akıl (fikir) danışmak, fikir almak: Şimdi onun fikirlerini ehemmiyetle dinler ve hattâ arada akıl bile danıştığı olurdu (H. E. Adıvar).

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*