DİMETRODON

DİMETRODON i. Pelycosaurus’lardan sürüngen fosili. Kafatası 0,50 m, dişleri keskin, ön dişleri kesici ve köpek dişi halinde, sırt omurları uzun dikensi çıkıntılı ve belki de bir deriyle birbirine bağlı idi. (İskeletine Kuzey Amerika permiyeninde rastlanır.) [L] DIMIŞK. Bk. DiMAŞK.
DİMIŞKÎ sıf. Şam şehrine ait olan, bu şehirde yapılan.
♦ t. G. santl. Resim ve yazıda kullanılan bir cins kâğıt. (M)
DİMİ i. (yun. dimiton’dan). Sıkı dokunmuş pamuklu bez. || Yan yana çözgü ipliklerinin belirli atkı iplikleri üstünden atlayıp sıra yükseltme şekliyle bağlantı yapmaları. (Dimi desen, üstte kalan, yani üstünden atladığı atkı ipliklerinin çözgü iplikleri altında kalan, iplik sayısına göre ikili, üçlü veya dörtlü dimi olarak adlandırılır ve kumaş yüzünde 45 derecelik bir açı ile riga yapar.) [Bk. ARMüR.] (LM)
DİMİ—. Metrol. DESiMILi— anlamına gelen önek. (L)
DİMİNİ. Arkeol. Bk. DIMENiON. DİMİNUENDO zf. Müz. («azalan anlamında ital. k.). Sesi gitgide azaltarak (Eşanl. DECRESCENDO) l>] işaretiyle de gösterilir. (L)
DİMtTRİ veya DMİTRİ, birçok rus prensinin adı. En tanınmışları: DiMITRI I ALEKSANDROVİÇ (öl. 1294), Aleksandr Nevskiy’in oğlu. 1276’da büyük prens adını aldı, 1293’te kardeşi tarafından tahtından indirildi. — DİMİTRl II MİHAY-LOViç, Vladimir prensi Mihail’in oğlu. 1325’te Altınordu Hanı kendisini Saray’a çağırttı ve öldürttü. — dimİtrİ iii kons-tantİnovİç. Vladimir-Suzdal büyük prensi (1359-1361), Altınordu Hanının desteğiyle hüküm Sürebildi. — DİMİTRİ İVANOVİÇ, çaroğlu (1583-Ugliç 1591), lvan IV’ün (Korkunç İvan) en küçük oğlu. Kardeşi Fiyo-dorov’un adını kullanarak hükümdarlık yapan boyar Boris Godunov zamanında annesiyle birlikte Ugliç’e sürüldü ve orada öldü, ölüm sebebi bilinmemektedir. Kimilerine göre Boris Godunov tarafından öldürüldü, kimine göre de bir kaza sonunda öldü. Bu esrarlı ölüm, «Karışıklıklar dev-ri»nde bazı serüvencilerin onun adını kullanmalarına yol açtı. (L)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*