DOKUMACI kuşu

DOKUMACI kuşu

DOKUMACI kuşu

DOKUMACI kuşu

DOKUMACI kuşu blş. i. Afrika’da yaşayan küçük ötücü kuş. (Dokumacıkuşugıllerden.)
— ANSiKL. üreme mevsiminde,. erkek kuşun tüyleri sarı, kırmızı veya beyazla karışık siyah renkte; kuyruk tüyleri İse çok uzun ve değişik şekillerdedir. Bu kuyruk, yağmurda, kuşun uçmasına engel olabilecek kadar büyük olabilir. Üreme mevsimi dışında erkek ve dişi kuşun tüyleri donuk esmer renkte, az veya çok koyu çizgilerle süslüdür. Bazı türleri asalaktır ve yumurtalarını astrildaların yuvasına bırakırlar. Dokumacı kuşu tanecildir. Kafes kuşu olarak beğenilir. En iyi bilinenleri, Vidua regia, Stenagura paradisia, Coliuspasser ar-deus’tur. (L)
DOKUMACIKUŞUGİLLER DOKUMACI kuşu2çoğl. blş. i. ötücü kuş grubu. Erkekleri sarı-siyah ve kır-mızı-siyah parlak tüylü, dişileri, körpeleri, hattâ bazen üreme zamanı içinde erkekleri koyu esmer çizgili ve az çok esmerimsi bir renkte olur. Vücut oldukça Lıknaz; gaga, sivri koni biçimindedir.
— ANSiKL. Dokumacıkuşugiller toplu yaşayan kuşlardır; kocaman yuvalarını palmiye yapraklarından kopardıkları liflerle ağaçlara topluca yaparlar. Bu yuvalardan bazılaıı oldukça kaba ise de bir kısmı çok güzel örülmüştür (dokumacı adı buradan gelir); sepet gibi örülmüş sarkık kese biçimindeki bu yuvanın ağzı aşağıya doğru börumsu bir delik şeklindedir. Eski Dünyanın ve özellikle Afrika’nın tropik bölgelerinde yaşayan ve taneyle beslenen bu kuşların pek çok türü vardır. Yuvalan çoğu zaman köylerdeki ağaçlar arasında bulunur. Birçok cinse ayrılır; başlıca cinsi do-kumacı kuşu (ploceus) dokumacıkuşugiller familyasının Örnek kuşudur. (L) DOKUMACILIK i. (dokumacı’dan doku-mact-ltk). Kumaş, bez, triko, döşemelik, halı, keçe v.b. eşya yapımı. Dokuma sanatı. Bk. dokuma sanayii. (M)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*