Okul çağındaki her üç çocuktan biri sağlıklı göremiyor

Okul çağındaki her üç çocuktan biri sağlıklı göremiyorokul_cagindaki_her_uc_cocuktan_biri_saglikli_goremiyor_h32835_41125

Uzun bir tatil sürecinin ardından ders zilleri artık çalmaya başladı.

Eğitim-öğretim yılında çocuklarda ki çarpıcı göz tablosuna dikkat çeken Dünyagöz Hastanesi’nden Op. Dr. Elvan Yalçın, Türkiye’de okul çağındaki her üç çocuktan birinin uzağı ya da yakını görme problemi yaşadığını belirtti. Önlem alınmadığı takdirde göz bozukluklarının çocuklarda baş ve göz ağrısının yanı sıra konsantrasyon bozukluğu ve derslerde başarısızlığa neden olabileceğine dikkat çeken Yalçın, “Bu konuda ailelerden öğretmenlere, aile hekimlerinden çocuk doktorlarına kadar hepimize eşit miktarda sorumluluk düştüğünü unutmamak gerekir” dedi.

Uzun süre okuyamamasının sebebi olabilir

Ailelerin genellikle çocuklarının okuldaki başarısızlıklarını öğrenme yeteneklerinin düşük olmasına bağlayabildiğini oysa sorunun bir göz rahatsızlığından kaynaklanabileceğini kaydeden Yalçın, özellikle okul dönemlerinde nükseden baş ve göz ağrıları, uzun okuma yapamamak, okurken çabuk yorulmak, satır atlamak, tahtayı iyi görememek çocuğun derslerinden geri kalmasına neden olmasının yanı sıra derse olan ilgisinin ve konsantrasyonunun azalmasını da hızlandıracağını belirtiyor.
Sık muayene önemli
0-16 yaş grubundaki çocukların göz sağlığını korumak için yapılacak göz muayenelerinin yaş aralıklarına da dikkat çeken Yalçın ailelerin özellikle doğumdan hemen sonra, ilk bir yaş, iletişimin kurulabildiği ve görmenin alınabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan önce ve okul süresince çocuklarının düzenli göz muayenesini aksatmaması gerektiğini vurguluyor.

Televizyonu yakından izlemesi iyi görmediğinden
Göz kayması, gözde sulanma, gözleri sık sık ovalamak
Başı bir yana eğerek bakmak
Bir gözü kapayarak ya da gözlerini kısarak bakmak
Çok yakından okumak ya da okuduğu satırı atlamak
Aktivitelerde gösterilen düşük performans, baş ağrısı ve dalgınlık

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*