DAMIZ veya DAMIZLIK

DAMIZ veya DAMIZLIK

DAMIZ veya DAMIZLIK

DAMIZ veya DAMIZLIK

i. Halk dili. Ahır. (M)sıf. ve i. (halk dili, damız, ahır’dan damız-lık). Yalnız iyi döl almak için yetiştirilen yüksek nitelikte hayvan veya bitki: Canım köy yerinde damızlık olur mu? (M.Ş. Esendal). || Argo. Maya.
— ANSİKL. Bot. Vasıflarını, kusur ve meziyetlerini döllerine geçirecekleri için damızlık anaç ve kalemlerin dikkatle seçilmesi gerekir. (Henüz meyveye yatmamış, etüdü yapılmamış, verim denemelerini geçirmemiş ağaçlardan kalem alınması doğru değildir.)
— Zootekn. Verim bakımından üstün, iklim ve çevre şartlarına dayanıklı, aynı zamanda düzenli ve sağlam döl veren hayvanlar damızlık olarak alıkonur. (Çiftleştirilecek damızlık hayvanlan sürü içinde en yüksek kaliteli olanlardan seçmek modern hayvan yetiştiriciliğinin esasıdır. Hayvanların icabında süt ve et verimleri kontrol edilir. Damızlıklar tabi! veya sunî ayıklanma yoluyle seçilir. Gerek tabiat, gerek insanlar en dayanıklı ve en elverişli hayvanların çoğalmasına, elverişsiz olanların döl vermeden ortadan kalkmasına çalışır.) [M]

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*