NUMARALAMA

NUMARALAMA

NUMARALAMA

NUMARALAMA

NUMARALAMA i. (numaralamak’tan nu-marala-ma). Numaralamak eylemi.
— Büro. Bir belgeye, sınıflama sayısı ve işareti koyma.
— Matbaac. Sayfa sayısını gösterecek numaraları koyma. (El yazması kitaplarda sayfaların karışmaması için her sayfanın son kelimesi, sayfa altına ayrıca yazılır ve bu kelime arkadan gelen sayfanın başında bir defa daha tekrarlanırdı.)
— Tekst. Belirli bir ağırlıktaki ipliğin uzunluğunu veya kalınlığını tespit etme işlemi.
— ansikl. Tekst. Eskiden iplikleri numaralama sistemi, ipliğin hammaddesine göre değişirdi. Meselâ fransız sisteminde bir pamuk ipliğinin numarası, ipliğin 500 gr’-ındaki uzunluğu kilometre cinsinden ifade eder. İngiliz sisteminde ise temel uzunluk 840 yarda, ağırlık da 453 gr (1 libre) olarak belirlenmişti. Bugün İngiliz numarası, yalnız pamuk ipliği için kullanılır; başka cins tekstil iplikleri (ipek ve sentetik ipliklerin dışında) metrik sisteme göre numaralanır. Bu sistem, 1 kg ağırlığındaki ipliğin kilometre cinsinden uzunluğunu temel alır (msl. 40 metrik numaralı ipliğin 40 kilometresi 1 kg gelir). Demek ki metrik sistemde numara yükseldikçe iplik incelir. İpek ipliği ile sunî veya sentetik ipliklerin numaralanması ise denye sistemi’ne göre yapılır; bu sistem 9 000 m uzunluğundaki ipliğin ağıılığını gram cinsinden ifade eder (msl. 200 denyeli ipeğin 9 000 metresi 200 gr gelir). Bu değişik sistemlerden doğacak karışıklığı önlemek için, milletlerarası tek bir sistem kurulması yoluna gidildi. Tex denilen bu sistem, ipliğin 1 000 metresinin gram cinsinden ağırlığını ifade eder ve numara yükseldikçe iplik kalınlaşır. (LM) NUMARALAMAK geçi. f. (numara*dan numara-la-mak). Bir veya daha fazla sıra numarasıyle işaretlemek. Numara koymak: Bir evrakı numaralamak. (M)
— Tekst. Bir ipliğin kalınlık numarasını tespit etmek. Bk. NUMARALAMA. (L) NUMARALI sıf. (numara’dan numara-li). Numaralanmış, numarası olan: Numaralı kâğıtlar. J| Numarası […] olan: 26.5.1919 tarih ve 1 Şubat 1327 numaralı olup, saat 6,2 5’t e Ankara telgrafhanesine verilmiştir (Atatürk). IM]

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*