NUREDD İNZADE MUSLİHİDDİN MUSTAFA EFENDİ, türk bilgini

NUREDD İNZADE MUSLİHİDDİN MUSTAFA EFENDİ, türk bilgini

NUREDD İNZADE MUSLİHİDDİN MUSTAFA EFENDİ, türk bilgini (Filibe, ? – İstanbul 1573). Sofyalı Bâlî Efendinin müridi. Kanunî Sultan Süleyman ile Zigetvar seferine katıldı. Eserleri: Şerh Âlâ Vari-dat-ı Kebir li’j-Şeyh Bedreddin (Şeyh Bed-reddin’in Varidat’ı Hakkında Açıklamalar); Cercemei Menazil-üs-Sâirun (öteki Menzil-srin Tercümesi); Şerh ÂIÛ Fusus U’ş-Şeyh Vadreddin Konevî (Sadreddin Konevi’nin Fusus»una Şerh); Risale-i Vahdet-i Vü-cûd (Varlık Birliği Hakkında Risale); Risale-i Miraç (Miraç Risalesi). [M] SÜREK, S.S.C.B.’de (Tacikistan) yer. Vahş ırmağı kıyısında Duşanbe yakınında. Burada dünyanın en yüksek barajı (yüksk.
304 m; hacmi 45 milyon m3) inşa edilmiş* (iı. Vahş barajı (hacmi 10 milyar m3) Amu-derya’nın sularını toplar ve 2 milyon 700 bin kW’hk bir santralı besler. (M) tfURE SUFİ, türkmen emîri, Kaıamano-ğullarınm en büyük atası (XIII. yy. başları). Baba llyas ve Baba İshakı Horasanı’-nin müridi. Ermenak bölgesinde dağlardan Lar ende ’ye (Karaman) kömür taşıyarak ailesini geçindirildi. 1231’de Babaı isyanına Katıldı. Karaman, Bonsuz ve Zeynülhac adlı üç oğlu vardı. Kendisinden sonra aile-
Foto. MEYDAN
nin oaşiıia oğullarından Karaman geçti ve aileye adını verdi. Nure Sufi’nin mezarı Mut kazasına bağlı Sinanlı nahiyesinin Değirmenlik yaylastndadır. (M)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*