Tek tip askerlik geliyor

Askerlik çağına gelmiş herkes 9 ay askerlik yapacak. Dört yıllık üniversite mezunlarının yararlandığı kısa dönem askerlik de bitecek.

Yurtdışında çalışan gurbetçiler için dövizli askerlik bedelinin 6 bin Euro’dan bin Euro’ya düşürülmesinin ardından yurt içindeki zorunlu askerlik uygulaması için de yeni planlamalar yapılıyor.

FOTO: DHA Profesyonel orduya kadar herkes 9 ay vatan hizmeti yapacak

Halen uzun dönem erlik, kısa dönem erlik, yedek subay, bedelli, dövizli ve zaman zaman da kamuda çalışma biçiminde uygulanan askerliğin, tek tipe indirgenmesi planlanıyor. Yapılan çalışmalarda “Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda olması, eğitimli insan gücümüzden daha uzun süre ve daha etkin şekilde yararlanılması” ilkesinden yola çıkıldı.

ALTERNATİFLER MASADA

Bu durum, terörle mücadele ve Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar göz önüne alınarak revize ediliyor. Alternatifler şöyle:
9 AY ASKERLİK: Askerlik profesyonel orduya geçilene kadar herkes için 9 ay biçiminde tek tip olacak. Sürenin 3 ayı temel eğitim yapılacak. Kalan 6 ay kıtada geçirilecek. 4 yıllık üniversite mezunlarının istifade ettiği kısa dönem askerlik son bulacak. Yedek subaylık da sona erecek. Bu sistem profesyonel orduya geçilene kadar devam edecek.
ASGARİ ÜCRETLİ ASKERLİK: Profesyonel orduya geçilip silah altındaki uzman erbaş sayısı yeterli seviyeye ulaştığında, askerlik yükümlülüğü her yurttaş için yine zorunlu olacak ve 3 ay temel eğitim yapılacak. Askerliğin geri kalan 6 aylık süresi ise bedelli olacak. Kalan süre için aylık asgari ücreti ödeyen terhis edilecek. Askerde kalanlara ise her ay asgari ücret tutarında maaş ödenecek. Yurt içi bedelli askerlik gündeme gelmeyecek.
TSK, zaman içerisinde “Profesyonel askerlik ile mecburi askerlikten oluşan bir sisteme” geçecek. Daha önce tümen-alay esasına dayalı olan kuvvet yapısını, tugay-tabur esasına çevrildi. Subay ve astsubaylara ilaveten uzman erbaş sistemi ile de profesyonel orduya geçişte mesafe kaydedildi.

FOTO:DHA TSK, zaman içerisinde “Profesyonel askerlik ile mecburi askerlikten oluşan bir sisteme” geçecek.

KONSEPT DEĞİŞİYOR

TSK’daki reform çalışmalarının ilk aşaması askerlik süresinin kısaltılması ve profesyonel ordu faaliyetleri oldu. 18 aylık uzun dönem askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 12 aya, 8 ay olan kısa dönem askerlik süresi de 6 aya indirildi. Artık er ve erbaşlara bazı birliklerinde görev verilmiyor. İç güvenlik ve komando taburlarında görev alacak erler, Eğirdir Dağ ve Komando Okulu’nda eğitilecek.

FOTO: DHA Halen uzun dönem erlik, kısa dönem erlik, yedek subay, bedelli, dövizli ve zaman zaman da kamuda çalışma biçiminde uygulanan askerliğin, tek tipe indirgenmesi planlanıyor.

SAKINCALARI DA VAR

Yapılan çalışmalarda tek tip askerliğin sakıncaları da ortaya konuldu. Tek tip askerlikte, eğitimliler ile eğitimsizler arasında bir fark kalmayacak. 4 yıllık yüksek okulu bitiren, hatta yüksek lisans yapan bir genç ile, ilkokul mezunu bile olmayan genç, aynı süreyle askerlik yapacak. Gençler bir an önce hayata atılmak için ve askerlikte de bir avantaj sağlaması nedeniyle üniversite eğitimini ikinci plana itecek. Eğitimli gençler azalacak.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*