Monoamin oksidaz

Monoaminooksldaz Önleyicisi olan
iproniyazid’m 1952’de Zeller tarafından bulunmasından beri, aynı farmakolojik itkiye sahip birçok başka kimyevî maddenin sentezi yapılmıştır.
Monoaminooksidaz bütiîn dokularda bulunur; en yüksek oranda bulunduğu yer, karaciğer ve sinir sistemidir. Bu enzim serotonin ve katekolamin, dopamın, noradrenalin vö adrenalin metabolizmasında önemli derecede fizyolojik rol oynar. Tiramın ve triptamin gibi biıçok başka amin’in yıkılmasında da etkili olur.
Serotonin’in ve katekolaminlerin yıkılmasında ve etkisiz hale gelmesinde oynadığı rol, önleyicilerin tedavide kullanılmasının temel sebebini meydana getirir. Monoamı-nooksidaz önleyicileri ballıca noropsıkı-yatride (ruhî çöküntüye karşı) ve kalp hastalıklarında (kalp ağrısını dindin« olarak) kullanılır. Çoğu monoaminooksıdazlann formülü, amfetamin’in formülüne yakındır, tki gruba ayrılır: moleküllerinde bir hıdra-zin grubu bulunan hidrazinli türevler (bunlar çoğunluğu tenkil eder) ve hidrazinsiz türevler.
Monoaminooksidaz önleyicileri, bu enzimi bir daha çözümlemeyecek şekilde metabolizmaya bağlar; bu yüzden tedavi kesildikten sonra da, önleyicilerin etkisi süriip gider; normal bir faaliyetin geri gelebilmesi için yeni enzimlerin sentezi gereklidir. Bu önleyicilerin alınması sürekli hekim kontrolünü gerektirir, çünkü nahoş yan etkilerin meydana çıkması mümkündür. Ayrılzamanda başka ilâç alınması, bazen tehlikeli ilâç uyuşmazlıklarına yol açabilir. (LM) ÖNLÜK i. (on’den ön-lük). İş yaparken elbisenin üzerine bağlanan kuşaklı örtü; Ne zaman köyünde. Önüne bir önlük koyup makine başına geçecek, ne vakit eline pergel alıp masaya yaslanacaksın? (A. H. Müftüoğlu). Her zaman beyaz bir önlükle dolaşan Hacı Kalfa … (R N. Güntekin). || Elbise üzerine giyilen iş gömleği, li öğrencilerin okulda giydikleri, birömek üstlük; Bahtiyar kuçuk kız, mektep tin lüğünün cebinde sevdiğinden gelen mektubu bulduğun zaman, kim bilir ne kadar sevineceksin? (R.N. Güntekin).
_ Kuyumc. Maden tozlarını toplamak için kuyumcu tezgâhına tutturulmuş deri parçası.
— Masonluk. Masonların locada kuşandık^ lan küçük önlük biçimindeki beyaz den parçası.
— Terz. Bir elbisenin ön ortasına konulmuş önlük şeklinde parça: Elbisenin üzerindeki önlük parçası.
mistir. Bu teori zamanında büyük bit ılgı gördü, önoluşuma karşıt görüşe aepıgenpz» denir; buna göre canlı art arda gelen eklentilerle yavaş yavaş kendiliğinden oluşur.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*