PAKOKKU

PAKOKKU, Birmanya’da şehir, lravadi’-nin sağ kıyısında, ırmağın Çindvin ile birleştiği yerin güneybatısında; 3U 900 nüf. Tarım (pirinç ve pamuk) pazarı. Kereste ihraç merkezi. Palmiye şekeri ve ipekli kumaş imalâtı. (L)
PAKOROS, parth prensi (öl. M.ö. 38), kral Orodes’in oğlu. Fırat’ın ötesindeki illeri istilâ etti (M.ö. 52). Ventidius Bas-sus’a yenildi ve savaştan az sonra öldü. (L)
PAK SE, Laos’ta kasaba, Çampassak ilinin merkezi, Se Done ile Mekong’un kavşağında; 35 000 nüf. Boloven yaylalarının ticaret merkezi. (L)
di. Başka bir efsaneye göre de, ırmakta bir hâzinenin gizlendiği yerin girişindeki bir taş, bir borazan sesi çıkararak hırsızlan uzaklaştırıyordu. Eskiden Paktolos vâ-disindeki Bozdağ’ın (Tomolos) yamaçlarında işletilen büyük altın madenleri, Lydia krallarının büyük ölçüde zenginleşmesini sağladı. Bugün Sartçay. (L)
PAKXON i. Bizans’ta her eyaletin ödediği vergi. (Çok ağır bir vergi olduğu için özellikle X. yy.da ayaklanmalara yol açtı.) [M] PAKTYE. Esk. coğ. Anadolu’da, Marmara denizi (Propontis) kıyısında şehir. Eski yazarlara göre M.ö. 560’ta Miltiades tarafından kuruldu. Helle*nin mezarının Paktye’de olduğu söylenir. Diodoros’a göre, Alkibiades M.ö. 407’de, Yunanistan’da görevinden uzaklaştırıldıktan sonra Paktye şehrine yerleşti. Pausanias da, Lysimakhos’-un mezarının Kardia ile Paktye arasında olduğunu yazar. Bugün Kazanağzı. (M) PAKTYES, Lydia’lı kumandan (M.ö. VI. y.ın ikinci yarısı). Lydia kralı Kroisos’u yenerek Sardeis’i alan Keyhüsrev (M. ö. 547) Paktyes’i ele geçirdiği hâzineleri korumakla görevlendirdi. Bir süre sonra Key-hüsrev’in Ekbatana seferine çıkması üzerine Paktyes, Lydia’lıları ona karşı kışkırtarak bir ordu topladı, Sardeis’i kuşattı. Keyhüsrev, kuşatma haberini alınca, kumandan Mazares’i Lydia’ya göndererek Paktyes’in yakalanmasını emretti. Mazares’in geldiğini duyan Paktyes, önce Namurtköy’e (Kyme) kaçtı; Namurtköylüler onu Midilli’ye (My-tilene) gönderdiler. Paktyes, Midillililerin kendisinin teslimi için Mazares ile pazarlığa oturdukları Sırada Sakız’a (Khios) kaçtı. Sakızlılar tarafından Atarneus şehrine karşılık Mazares’e teslim edildi. (M)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*