OCTAVİA, Caius Octavius’un kızı ve Oc-tavius’un kızkardeşi

OCTAVİA, Caius Octavius’un kızı ve Octavius’un kızkardeşi (M.ö. 70-11’e doğr.). önce konsül Caius Marcellus ile (54), o ölünce de Marcus Antonius ile evlendi (40). Antonius ile Octavius arasında barışı korumakta büyük rol oynadı. Kleopatra yüzünden Antonius kendisini terk etti, 32’de boşadı. Okta via yine de Antonius’a bağlı kaldı ve Actium zaferinden sonra, Anto-nius’un çocukları, hattâ Kleopatra’dan o-
1 anlar için bile şefaatte bulundu.
— İkonogr. Octavia’nın yüz çizgileri Louv-re’daki bazalt bir büst, antik bir işlemeli akik (Paris, Bibliothèque Nationale) ve sikkeler yoluyle günümüzde bilinir. (L)
Domitius ile evlendi. Fakat Neron, Poppea ile evlenmek için onu boşadı (62). Octavia, rakibesi tarafından haksız yere zina işlemekle suçlandırılarak Campania’ya gönderildi. Halkın hoşnutsuzluğu karşısında Neron kendisini geri çağırdı, fakat az sonra Octavia’yı Pandataria adasına sürdü ve damarlarını keserek intihara zorladı. (L) Octavia, metni eksiksiz olarak günümüze ulaşan tek millî roma trajedisi. Yanlış olarak Seneca’ya mal edilir. Tarihî belge olarak da değeri vardır. Neıon’un Octavia’-yı başından atmasını anlatır, Seneca’ya da rol verir. Seneca’nın bir çömezi tarafından, ustasının hatırasını yüceltmek için yazıldığı sanılır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*