Kırım göz göre göre Rusya’ya mı bırakıldı?

Kırım göz göre göre Rusya’ya mı bırakıldı?

1

Ukrayna’nın Kırım’ı kaybedişini gözler önüne seren güvenlik toplantısı raporu adeta deprem etkisi yarattı.

Ukrayna’da iş savaşın ardından Kırım’ın ilhakına dair önemli bir rapor yayınlandı. Ülkeyi karıştıran raporda askerlerin Kırım’ı gözden çıkardıkları ve savaşmaya yanaşmadıkları görülüyor.

“UKRAYNA’YI REZİL EDEN RAPOR”

Dünya basınında ‘Ukrayna’yı rezil eden’ rapor olarak yer alan raporda sadece dönemin Cumhurbaşkanı Vekili Oleksandır Turçinov’un askeri mücadeleye ‘evet’ dediği, diğer isimlerin ise buna karşı çıktığı bilgisi yer alıyor.

Tutanaklarda toplantıya, dönemin Parlamento Başkan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı Vekili Oleksandır Turçinov, Başbakan Arseniy Yatsenyuk, dönemin Savunma Bakanı İgor Tenyuh, İçişleri Bakanı Arsen Avakov, eski Başbakan Yuliya Timoşenko gibi isimlerin katıldığı bilgisi yer alıyor. Tutanaklar konusunda açıklama yapan Timoşenko ise bunun suç teşkil ettiğini belirterek bazı siyasetçilerin rövanş alması olarak değerlendiriyor.

Raporda yer alan bilgilere bakıldığında Rusya’nın Kırım’daki etkisinin Ukrayna’nın içişlerine müdahalesine kadar dayandığı yorumları da yapılıyor.

Ortaya çıkan bu raporu ve yankılarını AjansHaber’e değerlendiren Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurulu (USAK) Avrasya Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Habibe Özdal, Kırım’da durumun bu noktaya gelmesine neden olan unsurları belirterek askerin tutumuna dair önemli değerlendirmelerde bulundu:

 “KIRIM’IN İLHAKINDA NÜFUS YAPISI ÇOK ÖNEMLİYDİ”

Kırım’ın ilhakında Kırım’ın nüfus yapısı en önemli belirleyicilerden birisi oldu. Çünkü, Türkiye’nin dış politikası çerçevesinde değerlendirdiğimizde de dikkat çektiğimiz bir husus vardı, Kırım’ın nüfus yapısı 2. Dünya Savaşı’ndan sonra nüfus politikaları çerçevesinde değiştirildi. Dolayısıyla zaten etnik Rus nüfusun ezici çoğunlukta olduğu bir nüfus yapısından bahsediyoruz.

“KIRIM’IN UKRAYNA İÇİN KONTROLÜ 1991’DEN BU YANA ZORDU”

Kırım’daki Rus etnik yapısının hangi Ruslardan oluştuğuna baktığımız zaman özellikle Sivastopol’da yerleşik olan, Karadeniz Donanması’nın bulunduğunu düşünürsek bu donanmadaki askerlerin eşleri, çocukları bulunuyor. Bunlar son derece etnik milliyetçi Ruslar. Bu bakımdan zaten kontrolü Ukrayna yönetimi açısından 1991’den itibaren zor bir yer.

 

“KIRIM DAHA ÖNCE DE BAĞIMSIZLIK İLAN ETMİŞTİ ANCAK UKRAYNA GÜÇLÜYDÜ”

Kırım daha önce de bağımsızlık ilan etmişti ancak o zaman Ukrayna yönetimi daha güçlüydü. Rusya, 1990’larda Yeltsin yönetimi boyunca bunu bir dış politika aracı olarak kullanabilecek durumda değildi. Dolayısıyla o dönemde özerklik yeniden kaldırılarak Kiev’e bağlanmıştı ama daha önce de olmuştu. Nüfus yapısı itibariyle böyle.

“UKRAYNA ORDUSU RUSYA’YA KARŞI”

Askeri olarak bakıldığında biz bugün Donbask bölgesi için, yani Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki ayrılıkçı milislerin kontrolündeki bölgeler için konuşurken bile Ukrayna ordusunun, Rus ordusunun imkanları ve kapasitesine karşı mücadele içinde olduğunu söylüyoruz.

“ORTA VE UZUN VADEDE UKRAYNA’NIN DOĞUSUNDA KONTROL SAĞLANMASI ZOR”

Ukrayna’nın doğusunda şu anda Kiev yönetiminin kontrolünün olduğunu söylemek çok zor. Orta ve uzun vadede bulunabileceğini söylemek de çok zor. Ukrayna’nın doğusu, Ukrayna’nın askeri yöntemlerle kazanabileceği bir bölge değil. Bunun nedeni de Rusya’nın karşılarında olması.

ASKERİN TUTUMUNUN ALTINDA NE YATIYOR?

Kırım’ın ilhakı sürecinde de ilhak çok kısa bir süre içinde gerçekleşti. Gerçek anlamda bir mobilizasyon mümkün değildi.  Burada kazanılabilecek bir savaş da söz konusu değildi. Hem siyasi hem askeri yönüne bakmak gerekiyor. Ukrayna’da otorite boşluğu var, hükümet yeni seçilmiş, Pro-Western dediğimiz batı yanlısı hükümet var. Ordunun pozisyonu da belirsizdi. Bu bakımdan bir sürü belirsizliğe ek olarak askeri kapasite eksikliği de baş gösterdi ama burada Almanya ve Fransa’nın da çok etkili olduğu bir denklem var. Ukrayna bir NATO ve AB üyesi de değil. Bu yüzden askeri açıdan alacağı bir destek de yok. Nitekim aynı durum Gürcistan’da da söz konusuydu. Sızdırılan bilgilerde askerin isteksizliğini böyle okumak gerekiyor. Çok rasyonaliteden uzak da değil.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*