HEMOGLOBİNOPAT

HEMOGLOBİNOPATl i. (fr. hemoglobino-pathıe den). Patol. Anormal bir hemoglobine bağlı hastalık.
Ernesl HEMINGWAY
solda, Idaha’daki evinde çalışırken, sağda. Nobel ödülünü kazandıktan sonra eşi Mary ile
— ANSİKL. Hemoglubi’iopati’lerin ortak özelliği soydan geçme bir hemoglobin anomalisidir. Bu anomali fiziko-şimik metotlarla incelenir (elektroforez). [lJ HEMOGLOBİNÜRİ i. (fr. hemoglobinime’-den). Patol. Sidikte hemoglobin bulunması. —~ ansİkl, Hemoglobinüri, alyuvarların büyük ölçüde tahribinden spnra kan plazmasındaki hemoglobin oranı, böbrek eşiğini asacak dereceyi bulduğu zaman hemoglobi-nu^- ortaya Cikar. Sonradan olan bazı he-molıtık anemilerde (alyu varsızlaşma krizleri), enfeksiyonlardan sonra (perfringens septisemisi), zehirlenmelerde (mantarlar, arşe nikli hidrojen), uygun olmayan, kan naklinde ve paroksistik hemoglobinüride görülür.
— Vet Hemoglobinüri birçok patolojik halın belirtisidir: zehirlenmeler (bakır sülfat, nitratlar, kloratlar, civa, solanın, kolgik, yılan veya arı zehirleri) bulaşıcı hastalıklar (Şarbon humması, leptospirozlar, bağırsak zehirlenmeleri, priplazmozlar v.b.) gibi.
Süt ineği loğusa hemoklobinürisi, doğumdan sonraki iki üç hafta içinde görülen bir hastalıktır. Kan işeme ve mukozaların az çok sarıya boyanması şeklinde kendini gösterir. Sebebi henüz bilinmemektedir: bazen besinlerdeki fosfor ve kalsiyum dengesizliğinin basit bir belirtisi olduğu gibi sindirim yollarındaki mikroplu hastalık veya zehirlenmelerde ve loğusa hummalarında da gö-rulıır.
Basilli hemoglobinüri, Closridium hemolyti-cum adlı havasız yaşar bir mikroptan iteri gelir. Sığırlarda, bazen koyun ve domuzda da olur; hasta hayvanda ateş, kan işeme, bağırsak kanamaları vardır. Hastalıkta, çok had bir gelişme görülür ve hayvan çoğu zaman ölür. Anatomik olarak da çok geniş bir karaciğer enfarktüsü görülür. Hastalığın bulunduğu bölgelerde aşılamağa başvurulması tavsiye edilir, (l)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*