ÖZSU blş. i.

ÖZSU blş. i. Yeni. Bitki veya hayvan dokularından çıkan sıvılara verilen ad. Esanl USARE. ?
— Biyol. Çekirdek özsuyu, çekirdeği meydana getiren özsu. (Protitten pek zengin değildir; hücrenin fizyolojik durumuna göre ya asit veya- bazal boyayıcı maddelerle hafif bir renge bürünür).
— Bot. Hücre veya koful özsuyu, kofullar içinde bulunan ve geçişme olaylarında başrolU oynayan özsu.
— Eczc. Hayvan ve bitki dokularını sıkmak suretiyle elde edilen sıvı. (Kas özsuyu dışında, hayvan özsuları bugün kullanılmamaktadır. Bitki özsulanndan ise artık sadece meyve özsuları (yahut asit Bz-sular) kullanılıyor; bunlar meyve özsulany-le yapılan şurupları hazırlamağa yarar.)
— Fizyol. Salgı ile meydana gelen ve içerisinde enzimler bulunan oıganik sıvı: Mide özsuyu. Bağırsak özsuyu. || Kas Özsuyu kasları sıkmakla elde edilen sıvı; fizyolojide, bakteriyolojide v.b. kulamlabilen bir besi ortamı meydana getirir. (L)
ÖZTELL1 (Cahit), türk yazan 11910-Alık; ra 1978). Ortaöğrenimini Trabzon’da yaptı £?liarİ°ii ve Tarih-Coğrafya fakültesinde T“rk Dili ve Edebiyatı bölümünU bitirdi (1940). Edebiyat Öğretmenliği yaptı. Türk halk edebiyatı konularında çalıştı. Eserleri-Zileli Sairler (1944); Karacaoğlan (1952); Koroğlu-Dadaloğlu, Denli-Seyranî, Halk Türküleri (1953); Halk Şiiri, XIV.-XVII.
’¡II. Yüzyıl (1955);

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*