PAC1US

PAC1US (Friedrich), alman asıllı finlandi-yah bcsteci (Hamburg 1809-HeIsinki 1891). Kassel’de, Marita Hauptmann ve Ludwig Spohr’dan müzik dersleri aldı. Finlandiya’da koro ve orkestra yöneticisi olarak çalıştı ve 1834’te Helsinki Oniverstesi Müzik bölümünün başına getirildi. Bestelerinde fin halk müziğinden geniş ölçüde yararlanmış ye (in millî müzik üslûbunu yaratmıştır. Bu üslûp Jean Sibelius’un müziğinde doruğuna ulaştı.
Paeius hemen bütün müzik türlerinde eser verdi. Daha tok Kung Karls Jakt (Jachris Topelius’un Metni üstüne) adlı operasıyle ün sağladı. Bu opera ilk defa İsveç dilinde (Helsinki- mart 1852) oynandı. Fince ancak 1905’te oynanmakla beraber Kung Karls Jakt ilk fin operası olarak kabul edilir. Finlandiya millî marşı Maamme’yi de (Ülkemiz) [ilk defa 1848’de söylendi] besteleyen Pacius’tın şarkıları Finlandiya’da sık sık söylendiği halde, eserlerinin büyük bir kısmı henüz hiç çalmmamıştır. (M)
PACK i. (ing. k.). Denizbil. Buzlanan dış kısmı; az çok geniş serbest su kanallarının ayırdığı buz keseklerinden (loes) oluşur. (L) PACKARD (James Ward), amerikalı mühendis ve mücit (Warren, Ohio 3863-Cle-veland 1928). Leigh üniversitesini bitirdikten sonra, New York’ta bir elektrik şirketinde çalışmağa başladı. Bu sırada yaptığı birçok buluşun patentini aldı. 1890’da War-ren‘e döndü ve kardeşi William Doud Packard ile birlikte Packard Elektrik şirketini kurdu. Elektrikle ışık sağlamak için birçok yeni metot ve alet buldu. Ilk Packard otomobilini yaptı (1899). Daha sonra Packard Motor Car şirketi adını alacak olan Ohio Otomobil şirketini kurdu, önceleri şirketin başkanıyken, daha sonra araştırma yapmak üzere çekildi. Otomobillerin gelişmesini sağlayan birçok buluşu vardır. (L)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*