Kariyer Eğitimi Lisede Başlar mı??

Kariyer Eğitimi Lisede Başlar mı??Ekran Alıntısı

kariyer planlama, kişinin göre kendisinin be- ;i, sadece bir firma, sektör ya 1 da ülke ile sınırlı olmayan ve sürekli değişen şartlarda, zamanla değiştirilmeyi de icap eden, dinamik bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Dar manada kariyer planlama, insanların gelecekte yapmak istedikleri, ya da çalışmak istedikleri sektör ve işle alakalı plan yapmaları ve hedef belirlemeleri demektir. Tek bir kariyer plam yapmak maalesef mümkün değildir. Alternatif planlar da belirlemek icap etmektedir.
Kariyer Düşüncesi Lisede Başlar
Kariyer planlama, gençlerin kendi yeteneklerinin farkına vardıkları lise döneminde başlar. Gelecekte yapılması planlanan işlerle alakalı hedef belirlemek olan kariyer planlama, çok mühim bir konudur. Kişinin maddi ve manevi açıdan büyük hedefler seçmesi ve bu hedeflere ulaşmak için çok çalışması manasına gelir. Bunun için gençlerin, özgeçmişlerini üniversiteyi bitirdikten sonra değil, lise döneminde hazırlamaları son derece önemlidir.
Üniversite öğrencileri ve yeni mezunların kariyer planı yaparken çalışmak istedikleri alanda tecrübeli kişilerden destek almaları ve istişare etmeleri önemlidir. “Akıllı adam, aklını kullanır, daha akıllı adam ise başkalarının da aklını kullanır”. Çalışmak istenilen iş alanıyla ilgili, iş ortamının bizzat görülmesinde fayda olduğu aşikârdır. Kariyer yapmak, sadece pozisyonun yükselmesi manasına gelmez. Kişinin yeteneklerine uygun ve daha huzurlu olabileceği işin yapılması aslında kariyer planlamasının özünü iktifa eder.
Herkes yönetici olamaz ve olmamalıdır da. Bazı kişiler tek başlarına çalışma konusunda yeteneklidirler, bazıları da takım çalışmasına yatkın olabilirler. Bu nedenle herkes için aym ve benzer kariyer planları hazırlamak doğru değildir. Doğru olan kişinin kendi yeteneklerine göre kendine has alternatif kariyer plam hazırlamaktır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*