PALANKA

PALANKA i. (macarca palanca’dan). Ask. Esk. Arkası topıakla doldurulmuş, yan yana çakılı kazıklardan meydana gelen ve bir hendekle çevrili olar küçük hisar, kaleden daha küçük müstahkem yer: Dışarılarda kimse yoktu. Yalnız uzakta palanka kapısındaki nöbetçi dolaşıyordu (Ömer Seyfeddin). Bk. ansikl.
— Şehirc. Esk. Genellikle hıristiyan mahallelerini içine alan, kazıklardan yapılmış bir hisarla çevrili küçük kasaba, varoş.
— ANSİKL. Ask. Esk. 2 Metre yükseklikteki palanka’nm önünde bir hendek bulunur ve bundan çıkan topraklar da atış siperi olarak yığılır. Ormanlık bölgede yapımı kolay olan palanka, eski tahkimattaki surların görevini yapar. İlkçağ ve Ortaçağda çok kullanılmış olan palanka, hâlâ denizaşırı bölgelerde bazı emniyet karakol-
PALATİUM dağı n ın havadan görünüşü
larmın çevre duvarını meydana getirir. (M) * PAL ANLI. Arkeol. Malatya ili sınırlan içinde üst Paleolitik devre ait mağara. 1952’de î. K. Kökten tarafından tespit edildi. Kazıma suretiyle kaya üzerine yapılmış keçi resimleriyle tanınır. Üst Paleolitik mağara sanatını göstermesi bakımından önemlidir. (M)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*