Hermas, Jürgen

Hermas, Jürgenindir (1)

Alman toplumbilimcisi ve filozofu (Düsseldorf 1929).Nikolai Hartmann, Hans Barth, ©skar Becker ve Erich Rothacker’in öğrencisi olan Jürgen Habermas, doktorasını verip (1954), Starnberg’deki Max-Planck Gelecekbilim ve Savaşbilim Araştırmaları Enstitüsü’nde C.F. von Weizs^ker’le birlikte çalışmaya başladı (1971).
Jürgen Habermas, toplumbilim alanında, burjuva toplumunun öğelerinden biri olan kamuoyunun top- lumsal ve tarihsel oluşumunu, ileri kapitalizm evresinde geçirdiği değişiklikleri incelediği Strukturwandel der Öffentlichkeit¡ (Kamuoyunun Yapısal Dönüşümü,
1959-1969) “bilgiyi yöneten çıkarlar” kavramını işlediği Erkenntnis und Interessent (Bilgi ve Çıkar, 1968) yayın- lamıştır.
– Felsefe alanında, marksçılığı yenilemeyi amaç alıp, olguculuğu ve teknokrasiyi eleştirmiş, bilim ve teknik topluluğunun siyaset, toplum ve demokrasi alanında yarattığı sonuçları ele almıştır.
öbüryapıtları: Theorie undPrax/s(Kuramve Eylem, 163أ), Kultur und Kritik (Kültür ve Eleştiri, 1973),
Hahihi
Azeri $airi(XV. yy.).Çocukluğunda çobanlık yaparken ava çıkan Akkoyunlu sultanı Yakup’la karşılaşan ve sul- tanın koruyuculuğunda iyi bir öğrenim gören Habibi, Safevi devletinin kuruluşundan sonra da sarayda kalıp. Şah İsmail tarafından “Melik Üş-Şuara” unvanı verildi. Bayezit II döneminin sonlarında İstanbul’a gelip (bu gö- çün nedeni bilinmemektedir), Yavuz Sultan Selim dö- neminde öldü ve Sütlüce’de bir tekkenin yanma gö- müldü.
Şii ve hurufi olan Habibi, Nesimi ile Şah İsmail (Hata- yi) ve Fuzuli arasında bir geçiş oluşturur. Nesimi’nin et- kişi altında, Azeri lehçesiyle tasavvuf şiirleri ve içten aşk şiirler¡ yazmış, 42 şiiri Fuat Köprülü tarafından, yaşamı ve sanatı üstüne bir incelemeyle birlikte yayınlanmı،- tır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*