Heinrich IV

Heinrich IV

1

Kutsal Roma-Germen imparatoru (Goslar 1050-Liege 1106). Altı yaşında Germania kralı ilan edilen Heinrich ١٧, annesinin ve başpiskopos Anno von Köln’ün vesayetinden kurtulduktan (1066) sonra, Saksonya ve Bav- yera düklerine krallık otoritesini yeniden kabul ettirmek istedi. Ama sert davranışları iç savaşa yolaçtı. Bu bunalıortasında,Gregorius Vll’nin papa seçilmesi (1075), Alman kilisesinin reformu sorununu ortaya attı. Bir an duraksayan Heinrich IV, reforma karşı olan Alman pis- koposlarını arkasına alarak papaya karşı çıktı. Gregorius’sa, onun tahttan indirildiğini ilan etti ve Heinrich’in rakiplerinin kral seçtiği Schwaben dükü Rudolf’u destekledi. Bunun üstüne büyük bir korkuya kapılan Hein- rich IV, Cannossa’ya giderek özür diledi ve bağışlandı (24 Ocak 1077). Ama, Almanya’ya döner dönmez, verdiği bütün sözlerden dönmesiyle çatışma yeniden başladı ve Gregorius, bir kez daha, tahttan indirildiğini ilan etti (1080). Alman kilisesine, Clemens lll’ü papa seçtiren Heinrich IV, Clemens lll’ü silah gücüyle Roma’ya yerleştirerek onun elinden imparatorluk tacı giydi (31 Mart 1084). Gregorius Vll’nin ölümünden (1085) sonra, papalıktahtınaçıkanUrbanuslI’ninkışkırtmasıyla oğlu Konrad’ın İtalya’nın ve Lombardia kentleri birli- ğinin kralı olarak taç giymesi (1093 ve 1095) üstüne, aforoz edilmiş olan ve öbür oğullarının da ayaklanmalarından bıkan Heinrich IV, Mainz’da tahttan çekildiğini açıkladı (Ocak 1106) ve çok geçmeden öldü.

Heinrich V1

Kutsal Roma-Germen imparatoru (? 1081-LJtrecht 1125). Babası Heinrich IV’ün yerine Germania kralı olan (1 106) Heinrich V, Roma’yı işgal ederek impara- torluk tacı giydi ve papa Pascalis ll’ye bir ayrıcalık bel- gesi imzalatmayı başardı (1111). Papanın çok geçmeden tepki göstermesi (ayrıcalığın kaldırılması; aforoz; Gregorius buyrultularının yenilenmesi) üstüne Saksonya dükü Lothar ve Köln başpiskoposu Friedrich) ayaklanınca, Pascalis ll’nin yerine geçen Gelaius ll’ye karşı Gregorius Vlll’i papa ilan ettiyse de, Almanya savaşı sürdürmeyi reddedince, Calixtus ll’yle Worms konkardatosunu imzalamak (23 Eylül 1122) zorunda kaldı: Antlaşmaya göre Heinrich V, kilise seçimlerinin özgürlüğünü kabul etti; papa da, kilisenin seçtiği adayın, imparatordan dünyevi egemenlik simgelerini almasına razı oldu. İngiltere kralı olan kayınbabası Henry l’in müttefikiolarakReims’esaldıran Heinrich V, LouisVI karşı- sında bozguna uğradı (1124) ve ertesi yıl vâris bırakma- dan öldü.

Korkunç Heinrich VI

Kutsal Roma-Germen imparatoru (Niemen 1165-Mes- sina 1197). Friedrich Barbarossa’nın oğlu olan Korkunç Heinrich VI, 1190’da tahta çıktı. Sicilya prensesi Costanza’yla evlenince Sicilya kralı olarak da taç giyip (1191), oğlu Friedrich ll’nin doğumundan sonra, Alman prenslerine imparatorluğun babadan oğula geçmesini kabul ettirmeye çalıştı. Bunun üstüne, papanın kışkırtmasıyla Sicilya’da patlak veren ayaklanmayı bastırdıktan sonra, emellerini gerçekleştiremeden öldü.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*