ROKA SALATASI (CİRCÎR , KEKEŞ)Tıbbî Özellik ve Faydaları:

ROKA SALATASI (CİRCÎR , KEKEŞ)roka-salatasi
Arabçası : El-Circîr, Baklat-ü Âişe. Farsçası : Circîr. Lâtincesi : Eroca Sativa, Garden rocket.

Yetiştiği yer ve çeşitleri: Esas vatanı Mısır-İskenderiye taraflarıdır. Çeşitleri vardır. Kullanılan maddesi: Çiçekleri, yaprakları, tohumları.

Tıbbî Özellik ve Faydaları: a) Turpgillerden olup yarım metre civannda bir bitkidir. Saplan tüylüdür. İki çeşittir. Circîr denilen cinsi yabanî olanıdır. Ziraatı yapılana da kekeş denir. Fazla yenirse baş ağrısı ve göz kararması yapar. Muslihi marul, hindibâ, semiz otu ve sirke’dir.

b) Circîr’in yaprak (ya da çiçeklerinin) üsâresi ekşi nar ağacının köküne döküldüğünde, meyvesi tatlı olur. c) Yine, üsâresi kullanıldığında yara izlerini geçirir.

ç) Gelincik ısırmasında üzüm şurubu ile içildiğinde zarannı def eder. d) Isıtıcıdır, ayni zamanda ferahlık verir. e) İdrar söktürür.

f) Devamlı yendiğinde erkeklik kuvvetini artınr. Tohumlan da aynı faydayı sağlar. g) Yemeği hazmettirir; mülâyemet verir. ğ) Aç kamına yendiğinde koltuk altı kokulanna fayda verir. h) Karaciğer ve dalak hastalıkanna fayda verir. i) Sanlığı giderir. j) Mafsal iltihablanna şifalıdır

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*