İsrail, Kudüs’ü Tahrip ediyor

Dünya kamuoyunun dikkatini Gazze’de tutan İsrail, Kudüs’ü Yahudileştirme çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Kudüs’teki Osmanlı isimlerini Yahudi isimleriyle değiştiren İsrail, Mescid-i Aksa ve çevresindeki kazı ve yıkma çalışmalarını sürdürüyor. Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği’nin raporuna göre; Kudüs kenti gittikçe Yahudileşiyor ve İslam eserlerinin her gün bir taşı yok ediliyor.

Kısa adı Mirasımız-Der olan Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği, İsrail’in Kudüs’ü Yahudileştirme çalışmalarıyla ilgili hazırladığı raporu tamamladı.
Rapor, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı yok edecek kazı çalışmalarına aralıksız devam ettiğini belgeliyor. Rapora göre İsrail, Kudüs’ü Yahudileştirmek için bir yandan yeni sinagoglar inşa ederken diğer taraftan Mescid-i Aksa ve çevresindeki İslam eserlerinin, cadde ve sokak adlarını değiştiriyor. İsrail’in isim değişiklikleri şu şekilde: Burak duvarı- Ağlama duvarı, Mescid-i Aksa-Dağ tapınağı, Şurfe mahallesi-Yahudi mahallesi ve Peygamber kapısı-Barkley kapısı.”

İSRAİL İŞGALİYLE KUDÜS’TE YIKIM BAŞLADI

Kudüs’te yapılan eserlerin yüzde 70’inden fazlası Osmanlı’ya ait. 1917 İngiliz işgali, ardından 1948 İsrail işgaliyle birlikte hem Mescid-i Aksa hem de Osmanlı eserleri çok büyük tahriplere uğradı. İsrail’in İslam eserlerini ve değerlerini yok etme çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Rapora göre; İsrail’in Mescid-i Aksa ve çevresiyle ilgili yürüttüğü sinsi plan ve projelere ilişkin tespitler şöyle: Yahudi cemaatinin rahat namaz kılması kılıfı altında Ağlama duvarını genişletme çalışmaları sürüyor. Bu duvarın genişletilmesi için Mescid-i Aksa’nın külliyesinde bulunan bazı tarihi eserler yıkılacak. Mescid-i Aksa külliyesi içerisinde yeni yollar ve merdivenler yapılacak. İsrail, Mescid-i Aksa’nın altında bir müze yapmayı hedefliyor. Amaç asırlar önce Aksa’nın yerinde var olduğunu iddia ettikleri Süleyman tapınağının kalıntılarına ulaşmak. Bu müzeden Burak duvarına İsraillilerin tabiriyle Ağlama duvarına geçiş olacak. Burak duvarının yanındaki tünelden Mescid-i Aksa’ya doğru kazı çalışması devam ediyor. Yakın zamanda burada iki sinagogun açılışı yapıldı.”

DEMİRCİ: AKSA’YI SİNAGOGLARLA ÇEVİRMEK İSTİYORLAR

Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci, “Bu planlar Mescid-i Aksa’nın çevresindeki İslami vakıf binalarını yıkıp yerine sinagogları inşa edileceğini göstermektedir. Bu projeleri gerçekleştirmek için iki kurum görevlendirdiler. Bunlar Yahudi Mahallesi Geliştirme ve Onarma Şirketi ile Ağlama Duvarı Mirasçıları Cemiyeti’dir” dedi. Demirci, şunları kaydetti: “Bu yok etme çalışmalarını bir an önce durdurmalıyız ve mirasımıza sahip çıkmalıyız. Her gün Mescid-i Aksa’nın bir taşını yok ediyorlar. Bunun yanında Osmanlı’dan kalan eserlerimiz yıkılmak üzere. ”

İsrailli Bakan:Türkiye bölgesel büyük güç

TEL AVİV- İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Şalom Simhon, Türkiye’nin bölgede öne çıkan bir güç olduğunu belirterek, “Biz Türkiye ile işbirliğini sürdürmekte kararlıyız” dedi. İsrail radyosunun haberine göre Simhon, Tel Aviv’de düzenlenen ekonomiyle ilgili bir konferansta yaptığı konuşmada, son 6 ayda kayda değer bir yükselme gösteren ikili ticari ilişkilerin durdurulmaması gerektiğini ifade etti.
Simhon, bakanlığının ticari ilişkilerdeki durumun kötüleşmesini önlemek için büyük çaba sarf ettiğini vurgulayarak, bakanlık yetkililerine de ticari ilişkilerin Türk muhataplarıyla normal seyrinde sürdürülmesi için talimat verdiğini belirtti.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*