Alıç

ALIÇ a. Gülgiller familyasından dikenli ağaç ya da ağaççık. (Öil. a. crataegus.) [Eşanl. AKDİKEN, EKŞİ müşmula, yemI-şen.I

—ANSİKL. Türkiye’de yabani olarak yetişen yirmiye yakın alıç türii vardır. Bazı türlerinin meyvesi yenir, kasaba, pazarlarında sonbaharda ipe dizilmiş olarak satılır.
Alıç çiçeği
Anadolu’nun her tarafında yaygın olan ve beyaz dikenlerinden dolayı akdiken de denilen Crataegus monogyna ya da ox-yacantha beyaz ya da pembe Çiçekli, dikenli bir ağaççıktır. Meyveleri kırmızı renkli, hafif buruk tatlı ve ufaktır (6-10 mm). Diğer başlıca türleri: C. Azarolus, C. orien-talis, C. tanacetifolia, C. pectlnata.

Alıç meyvesinin sinirleri yatıştırıcı, spazm azaltıcı* kalp atışını yavaşlatıcı, tan-siybn düşürücü, idrar sökturücü ve peklik verici etkisi vardır. Kalp üzerindeki etkisi nedeniyle Avrupa’da yapılan birçok hazır ilacın bileşimine girmiştir. Toz olarak günde 2-5 g, şurup olarak günde 2-3 bârdak içilir. Zehirli bileşikler içermediği için tehlikesizdir.

Alıdaverln, Muğla ve çevresinde oynanan bir ağır zeybek. Toplu olarak halka biçiminde ve bağsız oynanır. (Muğla* zeybeği de denir.)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*