Cakarta

Cakarta

Endonezya’nın başkenti. Cava adasının kuzeybatısında, Cilivung ırmağının denize döküldüğü yer yakınında bulunan Cakarta, çevre belediyelerle birlikte dünyanın en büyük yerleşme alanlarından birini oluşturur: Toplam nüfusu 9 milyonu aşmaktadır.

10 km doğusundaki modem Tancung limanını da içeren 675 km2’lik bir alana yayılan Cakarta yerleşme merkezinde, halkın büyük bölümünü, Cava adasının batı, orta ve doğu kesimlerinden son kırk yıl içinde göçmüş müslümanlar oluşturur. Günümüzde Cakarta, Endonezya’nın başlıca sanayi (özellikle dokuma ve besin sanayileri) ve ticaret merkezi, ülkenin denizyoluyla yapılan uluslararası ticaretinin başlıca limanıdır. Aynı zamanda da Endonezya’nın başlıca kültür (1778’de kurulan Endonezya Kültür müzesi, Taman İsmail Mazurki sanat merkezi, vb.) ve öğretim (1950 ‘de kurulan Endonezya Üniversitesi ve 9 özel üniversite) merkezidir.

V. yy’a doğru Hindistan’dan gelen hindu ve buddha-cı tüccarların Sunda Kelapa adıyla kurdukları kentin adı, daha sonra, Portekizlilere karşı bir savaş kazanan Ran-tam sultanı tarafından “zafer” anlamına gelen Cakar-
Cajunlar
32 CAİLLİE, RENE Caillie, Rene
Endonezya Cumhuriyeti’nirı başkenti ve en büyük kenti Cakarta, Cava’nm kuzeybatı kıyısında, Cilivung ırmağı kıyısında yeralır.

Endonezya’nın 1949’da bağımsızlığını kazanmasına kadar Batavia adıyla, Hollanda Doğu Hindistanı sömürgesinin merkezi olmuştur.

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*