Camorra

Camorra
Napoli’de yaklaşık XVIII. yy’dan XX. yy’a kadar etkinlik gösteren gizli suç örgütü. Sicilya mafyasına benzeyen Camorra, piyasada yapılan satışlardan yüzde alma, haraç alma, kaçakçılık gibi işlerle uğraşıp, XIX. yy’da Bo-urbon hükümdarları yönetimi sırasında en güçlü dönemini yaşadı. 1860’tan başlayarak, birleşik İtalya yönetimi tarafından kovuşturulup, 1922 sonrasında, faşist yönetim döneminde bütünüyle ortadan kaldırıldı.

Campagnola, Domenico

İtalyan ressamı ve gravürcüsü (Padova 1500 – Venedik 1581). Padovalı ressam ve gravürcü Giulio Campagnola (1482’ye d. – 1522’den sonra) tarafından evlat edinilen Domenico Campagnola, önce gravürcülük yaptı. Padova’da Scuola di Sant’Antonio’da, Aziz Antoni-os’un yaşamını betimleyen freskin yapımında Tizia-no’yla birlikte çalıştı. Padova’da Scuola del Carmine’de de üç fresk yaptı.

Campana, Dino

İtalyan şairi (Florensa 1885-ay. y. 1932). Aklını bozduğunu ileri sürdüğü kimya öğrenimini yarım bırakan Dino Campana, yaşamını Avrupa’nın her yanını ve Güney Amerika’ya uzanan yolculuklarla ve akıl hastanelerine girip çıkmakla geçirip, bir yandan da Charles Baudelai-re, Arthur Rimbaud, Paul Verlaine etkisinde, hüzün yüklü şiirleryazdı: Cantiorfici (1914), /necf/f/(Yayınlan-mamış Şiirleri, 1942’de yayınlanmıştır). 1918’de kapatıldığı Floransa yakınındaki bir akıl hastanesinde öldü. Şiirleriyle Enugenio Montale, Quasimodo ve Giuseppe Ungaretti’yi etkiledi.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*