kammu tenno

kammu tenno

Kam mu, tam adı kammu tenno, asıl adı yamanobe (d. 737, Nara – ö. 9 Nisan 806, Heian-kyo [bugün Kyoto], Japonya), Japonya’nın 50. imparatoru. İmparatorluk başkentini Nara’dan Heian-kyo’ya taşımış ve Heian döneminde (794-1185) izlenen politikaların temellerini atmıştır.

781 ’de imparator olarak taç giydi. Tahta çıktığı sırada, vergilerden muaf olan ve siyasal hesaplar peşinde koşan Budacı dinsel liderler güçlenerek imparatorluk hükümetinin geleceğini tehdit etmeye başlamışlardı. Kammu yayımladığı bir fermanla dinsel amaçlı yeni binalann inşasını, halkın manastırlara girişini ve Budacı kuramlara arazi bağışlanmasını ya da satılmasını yasakladı. Aynca inançlı bir Budacı olarak, eski mezheplere karşı mücadele eden iki yeni Budacı mezhebi destekledi.

Öte yandan sarayın karşı karşıya bulunduğu bir başka sorun da yerel memurların denetlenmesiydi. Kammu, devlet memurla-nnm aileleriyle ilgili yanlış bilgi vererek yüksek makamlara gelmelerini önlemek amacıyla, terfilerde soy kütüklerinin temel alınması kurahnı getirdi. Aynca makam ve rütbelerin satılmasını da yasakladı. Ülkenin kuzey sınınnı güçlendirdi ve Honşu ile Hokkaido’nun kuzeyinde yaşayan Aynulan egemenliği altına almayı başardı.

Eski başkent Nara (Heico-kyo) yakmla-nndaki büyük manastırlardan uzak durmak amacıyla 784’te başkenti, Nagaoka-kyo’nun 45 km kadar kuzeyine taşıdı. Yeni başkentin büyük harcamalar gerektiren yapım çahşmalan 10 yıl sonra birdenbire durduruldu. Bunun nedeninin, saraydan kovulduktan sonra ölüme terk edilen ve Kammu’nun kardeşi olan veliaht prensin kötü ruhunun kentte dolaştığına ilişkin yaygın inanç olduğu sanılmaktadır.

Daha sonra, ulaşıma elverişli olan Yodo Irmağı kıyısında yeni bir başkent kuruldu ve
buraya Heian-kyo (Barış ve Sükûnet Başkenti) adı verildi. Bu kent sonraki yıllarda Kyoto (Başkent) olarak anılmaya başladı. Çin’deki Sui ve Tang hanedanlarının başkenti Changan örnek alınarak inşa edilen Heian-kyo, büyük caddeleri, birbiriyle kesişen sayısız sokak ve ara sokaklanyla büyük bir kent olarak planlanmıştı. Kentin merkezinde, surlarla çevrili dikdörtgen bir alanda saray ve hükümet binaları vardı.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*