Kandilli Rasathanesi

Kandilli Rasathanesi, 1911 ’de Fatin Gökmen tarafından kurulan gözlemevi. Gözlemevinde başlangıçta yalnızca meteoroloji gözlemleri yapıldı ve İstanbul için hava tahmin raporları hazırlandı. Kurulduğunda Rasathane-i Âmire, daha sonra Maarif Vekâleti, Hey’et ve Fiziki Arzî İstanbul Rasathanesi olarak adlandırılan gözlemevi 1936’dan sonra Kandilli Rasathanesi adını aldı. Gerçek anlamda astronomi çalışmaları, 20 cm çaplı, 307 cm odak uzaklıklı ekvatoryal Zeiss dürbününün 1947’de kullanıma girmesiyle başladı. 1947’den sonra, bir ara saat işaretleri yayımı da yaparak Türkiye’ye milisaniye derecesinde doğru zaman ayan veren Zaman Bölümü hizmete girdi. Gözlemevinin zaman bölümü, Danjon usturlabının alınmasıyla daha da gelişmesine karşılık, 1974’te çalışmalannı bütünüyle durdurdu.

Gözlemevinde ayrıca, H çizgisinde gözlem olanağı sağlayan iki Lyot filtresi bulunmaktadır. Özellikle Güneş fiziği bölümü tarafından gerçekleştirilen Güneş lekesi ve taç-küre gözlemleri bugün de sürdürülmektedir.

Kuruluşundan 1982’ye değin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan gözlemevi, bu tarihte Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlandı. Günümüzde, bu üniversiteye bağlı Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Kandilli Rasathanesi Gök ve Yer Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi adı verilen iki kuruluş halinde çalışmaktadır. Enstitüde, astrofizik, jeodezi, jeofizik ve deprem mühendisliği anabilim dallarında lisansüstü ve doktora eğitimi yapılmaktadır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*