EFT’NİN ORTAYA ÇIKIŞI: MARY’NİN SU KORKUSU

EFT’NİN ORTAYA ÇIKIŞI: MARY’NİN SU KORKUSU

OROGRAFİK BULUTLAR VE ÖZEL BULUT TİPLERİ

OROGRAFİK BULUTLAR VE ÖZEL BULUT TİPLERİ

Psikolog Dr.Roger Callahan, Mary adında şiddetli su fobisi olan bir hastasıyla çalışıyordu. 18 aylık yoğun bir terapinin ardından Dr. Callahan, hastasının ancak zorla yüzme havuzunun kenarına kadar yaklaşabilmesini sağlayabilmişti.Fakat Mary, suya yine de bakamıyordu.

Dr. Callahan, hastasını iyileştirebilmek için hipnoz,bilişsel ve davranışsal terapi de dahil olmak üzere çok sayıda terapi ve psikoterapi yöntemini denemişti.Mary, doktorun bu yoğun çabasına rağmen hala ‘su tarafından ele geçirildiği’ kabuslar görüyor, yağmur yağdığında evden çıkamıyordu. Mary, kendisini bildi bileli bu sorunla uğraşıyordu. Ayrıca daha önce suyla ilgili hiçbir travma da yaşamamıştı.

O sıralarda Dr. Callahan, uygulamalı kinesyoloji öğreniyordu. Mary’e tanı koyabilmek için öğrendiklerini uygularken mide enerji meridyeninin bir şekilde etkilenmiş olduğunu fark etti.Akupunkturda kullanılan, enerji meridyenlerini gösteren,çok eski(antik) vücut haritalarına göre mide meridyeni, göz altından başlıyor, başın üzerinden geçip bedenin aşağısına, ayaklara doğru iniyor ve ikinci ayak parmağında bitiyordu.

Dr. Callahan, hastasına yardımcı olabilmek için, hiçbir beklentisi olmadan ve umutsuzca bu noktayı kullanmaya karar verdi( EFT- göz altı noktası). Mary’nin göz altlarına parmaklarıyla hafif vuruşlar yaparken, Mary’den korkusunu düşünmesini istedi.

Mary aniden ”Gitti. Su korkum tamamen gitti! karnımdaki o korkunç hisleri artık hissetmiyoru!” dedi.

Dr. Callahan, Mary’e havuzun kenarına gidip, hislerini kontrol etmesini önerdi. Mary, hiç tereddüt etmeden havuzun yanı başına kadar gitti ve Dr. Callahan’ın şaşkın bakışları arasında yüzüne su çarptı. Mary, yıllardan sonra ilk kez su korkusundan tamamen kurtulmuştu.

Bu vakadan sonra Dr. Callahan, daha fazla meridyen noktalarını ekleyerek TFT(Düşünce Alan Terapisi) tekniğini ortaya çıkardı. o sıralar NLP eğitimleri almış olan ve araştırmalarına devam eden Gary Craig, Dr. Roger Callahan ile tanıştı. Onun TFT tekniğini öğrendi. Bu tekniği daha pratik, hızlı ve etkili hale getirmek için ona,NLP, EMDR vb. ekleyerek ve sadece temel ve önemli olduğunu düşündüğü noktaları kullanarak(vuruş noktalarını azaltarak) EFT’yi(Duygusal Özgürleştirme Teknikleri) geliştirdi.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*