kar ayakkabısı

kar ayakkabısı, kara batmadan yürümeyi sağlamak için ayaklara tutturulan, genellikle iki ya da daha fazla çapraz parçayla sağlamlaştırılmış ve arasına sırımlar gerilmiş, oval biçimli, hafif tahta kafes. Dünyanın soğuk bölgelerinde yaşayan halklar (örn. Kuzey Amerika Yerlileri, Eskimolar) arasında yaygın olan kar ayakkabısı, günümüzde daha çok avcılar, çiftçiler, oduncular ve karda yürüyüş sporu meraklılarınca kullanılmaktadır.

Kuzey Amerika’da Yerlilerin ve ilk AvrupalI göçmenlerin kış aylarında yolculuk yaparken giydikleri kar ayakkabılarının iki biçimi vardı. “Ayı pençesi” denen geniş ve kuyruksuz kar ayakkabıları hareket yeteneğinin çok büyük önem taşıdığı engebeli ya da ormanlık bölgelerde; Maine, Michigan ve Alaska gibi adlar taşıyan kuyruklu, uzun ve dar kar ayakkabıları ise açık arazilerde ya da yarışmalarda yeğ tutulurdu. Kar ayakkabılarının tahta bölümleri deri bağlarla sarılırdı. Günümüzde kullanılan kar ayakkabılarında deri bağın yerini hafif metal kaplama, sentetik bağ ya da plastik almıştır.

Türkiye’de kışların sert geçtiği doğu ve kuzeydoğu yörelerinde kullanılan kar-ayakkabısı “leken” adını taşır. Bazı bölgesel farklılıklar gösteren leken genellikle kalın yün iplikten ya da kaytandan örülmüş, geniş tabanlı ve kafes biçimli bir ayaklıktır.

Karda yürüyüş sporunun Asya’nın kuzeyinde birkaç bin yıl önce ortaya çıktığı sanılmaktadır. 1840’ta kurulan Montreal Karda Yürüyüş Kulübü’nün bu spor dalındaki ilk kuruluş olduğu söylenebilir. Kar yürüyüşü dizler kırılmış durumda ayakları sürüyerek yapılır. Yarışçılar bu tipik yürüyüş tarzıyla 100 yardayı (90 m) 12 saniyenin biraz üzerinde, 1 mili (1,6 km) yaklaşık 5 dakikada alabilirler.

kar baykuşu (Nyctea scandiaca), Strigidae familyasından beyaz renkli ya da beyaz üstüne kahverengi benekli baykuş türü. Kuzey Kutup Bölgesi’ne yakın tundralarda yaşayan bu kuşlar bazen Avrasya ve Kuzey Amerika’nın güneyine doğru iner. Uzunlukları 60 cm, kanatları uzun ve geniştir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*