Kara YülUk Osman

Kara YülUk Osman (ö. 30 Ağustos” Erzurum), Akkoyunlular hanedanınıc rucusu Türkmen beyi (1402-35). Akko\ aşiret reisi Kutlu Bey’in oğlu, Uzun H. ın büyükbabasıdır.

Akkoyunlu aşiret reisliği için kardeşle giriştiği mücadeleyi kaybedince 138? Sivas’ı elinde tutan Kadı Burhanedc yanına gitti. 1396’da Kadı Burhaneö* karşı ayaklanan Kayseri valisi Şeyh M yed’in ayaklanmadan vazgeçmesini sağ Kadı Burhaneddin’in sözünde durmay Şeyh Müeyyed’i öldürtmesi üzerine, oı ayrılarak Divrik’e gitti. 1398’de Sivas-: şattı; Karabel Savaşı’nda (1398) Kadı haneddin’i tutsak alarak öldürttü. I sonra I. Bayezid’in (Yıldırım), oğlu Sı man Çelebi (Emir Süleyman) komutas gönderdiği Osmanlı kuvvetlerine yenil Erzincan’a çekildi. Bir süre Memlûk su Berkuk’un yanında kaldı, 1399’da da mur’a bağlandı. Bu arada bütün Akkoy boylarını buyruğu altına aldı. Timu Anadolu seferlerinde öncülük etti ve ka ğında Malatya’yı aldı. Ankara Savaşı (1402) Timur ordusunda yer aldı. Sava sonra Timur tarafından kendisine em fermanıyla Diyarbakır yöresi verildi.

Emrindeki güçlerle Diyarbakır’a g Kara Yülük Osman ağabeylerinin bu ğunda bulunan Türkmen beylerini de çe sinde toplayarak beyliğini ilan etti. Aı dan Doğu Anadolu, Irak-ı Arab ve Iı Acem ile Horasan dışındaki İran toprak na egemen oldu. Timur’un ölümür (1405) sonra oğlu Şahruh’a bağlılığını bi di. Öte yandan OsmanlIlarla da iyi ge meye özen göstererek Osmanlı toprakla akın düzenlememesi karşılığında para armağanlar aldı. Sık sık Karakoyunlu! savaştı. Bu savaşlardan birinde Karako; lu hükümdarı İskender’e tutsak düştii öldürüldü.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*