OTURMA ODALARI DÜZENLENİRKEN YAPILAN KOLTUK TERCİHİ

ODANIZIN HALİNDEN ANLIYOR MUSUNUZ?

oturma odası

oturma odası

OTURMA ODALARI DÜZENLENİRKEN YAPILAN KOLTUK TERCİHİ, ODANIN GENİŞ VEYA DARACIK

GÖRÜNMESİNDE SON DERECE ETKİLİDİR. TEK PARÇA BÜYÜK MOBİLYALAR VE L KOLTUKLAR MEKANIN OLDUĞUNDAN KÜÇÜK ALGILANMASINA NEDEN OLUR, OYSA ALTI AÇIK OTURMA TAKIMLARI VE KÜÇÜK PARÇALI MOBİLYALAR MEKANI OLDUĞUNDAN DAHA BÜYÜK GÖSTERİR. MESELA KOL KOYMA YERİ OLMAYAN KOLTUKLAR, KOLLU OLANLARA GÖRE BULUNDUKLARI YERİ OLDUĞUNDAN DAHA BÜYÜK HİSSETTİRİR,
Eviniz alçak tavanlı ise, oturma odalarında yüksek arkalıklı koltuklan tercih etmeyin. Çünkü odanızı daha basık hissedersiniz. Kısacası, iyi mobilya düzenlemesi yapılmasında seçilecek koltukların biçimi, ebatları ve sayısıyla mekanın ölçüleri arasındaki oransal ilişkisinin doğru kurulması gerekir.

Oturma odaları ve salon tabir edilen misafir odalarının düzenlenmesinde koltuklar, kanepeler en önemli tasarım öğeleridir. Bu mobilyaların bazıları büyüyüp küçülebilen, birleştirilebilen, farklı biçimler alabilecek şekilde parçalara ayrılabilen özelliklere saiptir. Koltuk takımları mekana yerleştirilirken, pencerelerden en büyük ve manzaraya bakıyor olanının her iki yanma koltuklar yerleştirilebilir. Ancak iç ve dış mekanı bütünleştiren yere sıfır pencerelerin önlerine ağır mobilyalar konularak manzarayla ilişki kesilmemelidir. Binaların birbirine çok yakın olduğu durumlarda ise pencerelerin önüne koltuk yerine çiçekler konularak yeşil bir köşe oluşturulması hem odanızın neşesini ve huzurunu artırır hem de dış mekanla olan ilişkide gerekli mahremiyeti sağlar.
Koltukların rengi ve dokusu da mekanın büyüklük ağısına etki eder. Mesela, küçük ve az ışık alan bir odada kullanılan koltuklar, açık renkli ve desensiz kumaşlarla döşenmiş olmalıdır. Bir başka detay; düşey çizgili kumaşlarla kaplanmış koltuklar da yüksek tavanlı yerlerde tercih edilmelidir. Oturma odanız iyi ışık alıyorsa koyu mobilyalar tercih edebilirsiniz ancak koyu renkli eşyaların etkisini daha açık aksesuarlarla dengelemelisiniz.
OTURMA ODANIZ ÇOK KÜÇÜK VE BÜYÜK GÖRÜNMESİNİ

İSTÎYORSARIZ, ZEMİNİ MÜMKÜN OLDUĞUNCA BOŞ BIRAKIN, AKSESUARLARLA ODAYI DOLDURMAYIN. MOBİLYALARINIZI DA DOĞRUSAL, SİMETRİK YERLEŞTİRİN. ORTA SEHPAYI DA OTURMA TAKIMININ TAM MERKEZİNE YERLEŞTİRİN, SEHPANIN YERDEN YÜKSEKLİĞİ İSE 30-45 CM.’DEN YÜKSEK OLMAMALIDIR.
Odanızın geniş görünmesin sağlayan bir başka detay da oturma gruplarının yerleştirme biçimidir. Bunun püf noktası da, büyük ya da uzunluğu fazla olan mobilyaların mümkün olduğunca duvarlara paralel şekilde konulmasıdır. Ancak bu tür bir yerleştirme odanızı sıkıcı kılabilir. Bunu çaresi de, tekli koltuklardan bir ya da ikisini diğerlerine göre açılı şekilde yerleştirmektir. Eğer odanız çok uzun boyluysa mobilyaların hacmi bölecek şekilde duvara dik olarak yerleştirilmesi idealdir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*