SUAYGIRI

SUAYGIRI, çiftparmaklıkların suay-gırıgiller familyasından, Orta Afrika’da su kenarlarında, ırmak boylarında yaşayan memeli (Hippopota-musamphibianus). Kara hayvanla-
rı içinde filden sonra en büyük olanıdır. Uzunluğu 4 m., başı gövdesine göre çok küçük, çeneleri çok gelişmiş, dişleri uzun, sivri ve kuvvetlidir. Derisi çok kalın, sert ve çıplaktır. Sert ve ağır kokulu olmakla beraber eti yenir. Derileri de kullanılır. Sürüler halinde yaşarlar. Çoğunlukla suların içinde gezer, su içindeki ve kenarındaki otlarla beslenirler. Sürekli avlandıklarından soyları tükenmektedir.
SUBAŞI, eski Türk devletlerinde askeri bir unvan. Subaşılar Büyük Selçuklu İmparatorluğu’ndan önceki devletlerde, Oğuz Yabgu Devleti’n-de, Karahanlılar’da, Gazneliler’de ordu kumandanıyken, Anadolu Selçuklu Devleti’nde belli bir bölge ya da kentteki timarlı sipahilerin komutanı olarak kabul edildiler. OsmanlIlardaysa subaşı, kapıkulu ordusunda ve timarlı orduda küçük rütbeli bir subay ve bir kentin inzibat işlerinden sorumlu bir kamu görevlisiy-di.
SUÇ ve CEZA (Prestupleniyei Na-kazaniye), Dostoyevski’nin romanı (1866). Romanın kahramanı Raskolnikov yoksul bir üniversite öğrencisidir. İnsanlığa yararlı olabilmek için gereğinde cinayet bile işleyebileceğine inanmıştır. Tanıdığı yaşlı tefeci kadını öldürmek, bu kötü yaratığı ortadan kaldırmak ister. Böylece hem iyi ve kötü kavramlarının dışında yaşayan bir insan olduğunu kanıtlayacak, hem de tefecinin parasıyla başka insanlara yardım edebilecektir. Hiç iz bırakmadan cinayeti işler. Ama sonuç umduğu gibi olmaz. Paraya el süremediği gibi, nedeni ne olursa olsun cinayet işlemiş bir adamın vicdan azabını duymaya başlar, Kadını parası için değil, kendi düşüncesi uğruna öldürdüğünün bilincine varır. Romanda ayyaş Mar-meladov, veremli karısı Katerina İva-ııovna, para uğruna sokak kadını olmuş kızları Sonya, sorgu yargıcı Porfir, tasasız Svidrigailov hep günah, suç, ceza, bağışlama ve huzura kavuşma süreci içinde işlenmişlerdir. Suçunu Sonya’ya açıklayan Raskolnikov, kadının ısrarıyla poltse teslim olur ve Sibirya’ya sürgüne
gönderilir. Sonya da onunla birlikte gider. “Suç ve Ceza”da olayların çoğunun geçtiği Petersburg kenti de bir roman kişisi gibi işlenmiştir.
SUÇİÇEĞİ, çocuklarda görülen ve Brcareus varicellae adında bir virüsün yol açtığı bulaşıcı, salgın bir hastalık. 2-3 hafta kadar süren kuluçka döneminden sonra hafif bir ateşle başlar. Hastalığın ikinci gününde vücutta su dolu kabarcıklar ortaya çıkar. Suçiçeği iyileşmeyle sonuçlanan ve yan etkisi pek görülmeyen bir hastalıktır. Özel bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak merhemlerle kaşıntı azaltılabilir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*