San Francisco

San Francisco

ABD’de liman kenti. Kaliforniya kıyısında, aynı adlı ünlü köprüyle aşılan Golden Gate boğazının güney kenarın­da yeralan San Francisco’nun nüfusu 1 603 678’dir (çevre belediyelerle 6 milyonun üstünde). 43 tepe üs­tünde kurulmuş olan kent, her şeyden önce bir turizm ve öğretim (San Francisco, San Francisco-Kaliforniya ve San Francisco Eyalet üniversiteleri) merkezidir. Sanayi de önemli ölçüde gelişmiştir: Petrol rafinerileri, tersa­neler, otomobil yapımı, vb.

TARİH

1776’da kurulan İspanyol kalesinin çevresinde gelişen Yerba Buena yerleşmesinin (1835), Meksika Savaşı’nda ABD birlikleri tarafından alınıp, adının San Francisco’ya çevrilmesinden sonra, 1849’da Kaliforniya’da altın bu­lunmasıyla ve 1859’da gümüş yataklarının işletilmeye başlanmasıyla hızla gelişen kent, 18 Nisan 1906’daki büyük depremi izleyen ve 3 gün süren korkunç bir yan­gın çıkmasıyla, büyük ölçüde yandı. Ama hızla yeniden kurulup, İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük bir askerî liman haline geldi. 1989’da yeni birdepremden önemli ölçüde zarar gördüyse de, onarıldı.

San Francisco körfezi

BD’nin batı kıyısında körfez. Kaliforniya kıyısında, San Francisco kentinin doğusunda yeralan San Francisco körfezinin uzunluğu 77 km, genişliği 5-19 km’dir. Gol­den Gate köprüsünün aştığı dar Golden Gate boğazı aracılığıyla Büyük Okyanus’a bağlanır. Oldukça sığ (% 70’ten büyük bölümünün derinliği 3,6 m’nin altındadır) bir körfezdir ve üstünde birçok ada yeralır. İlk olarak 1579’da, Ingiliz gezgini Sir Francis Drake tarafından bu­lunduğu sanılmaktadır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*