ABD’de liman kenti. Kaliforniya kıyısında, aynı adlı ünlü köprüyle aşılan Golden Gate boğazının güney kenarında yeralan San Francisco’nun nüfusu 1 603 678’dir (çevre belediyelerle 6 milyonun üstünde). 43 tepe üstünde kurulmuş olan kent, her şeyden önce bir turizm ve öğretim (San Francisco, San Francisco-Kaliforniya ve San Francisco Eyalet üniversiteleri) merkezidir. Sanayi de önemli ölçüde gelişmiştir: Petrol rafinerileri, tersaneler, otomobil yapımı, vb.
TARİH
1776’da kurulan İspanyol kalesinin çevresinde gelişen Yerba Buena yerleşmesinin (1835), Meksika Savaşı’nda ABD birlikleri tarafından alınıp, adının San Francisco’ya çevrilmesinden sonra, 1849’da Kaliforniya’da altın bulunmasıyla ve 1859’da gümüş yataklarının işletilmeye başlanmasıyla hızla gelişen kent, 18 Nisan 1906’daki büyük depremi izleyen ve 3 gün süren korkunç bir yangın çıkmasıyla, büyük ölçüde yandı. Ama hızla yeniden kurulup, İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük bir askerî liman haline geldi. 1989’da yeni birdepremden önemli ölçüde zarar gördüyse de, onarıldı.
BD’nin batı kıyısında körfez. Kaliforniya kıyısında, San Francisco kentinin doğusunda yeralan San Francisco körfezinin uzunluğu 77 km, genişliği 5-19 km’dir. Golden Gate köprüsünün aştığı dar Golden Gate boğazı aracılığıyla Büyük Okyanus’a bağlanır. Oldukça sığ (% 70’ten büyük bölümünün derinliği 3,6 m’nin altındadır) bir körfezdir ve üstünde birçok ada yeralır. İlk olarak 1579’da, Ingiliz gezgini Sir Francis Drake tarafından bulunduğu sanılmaktadır.