Stravinski, İgor

Stravinski, İgor

Rus bestecisi (Oranienbaum, Petersburg yakını 1882- New York 1971). Babasının zorlamasıyla önce hukuk öğrenimi gören İgor Stravinski (ya da Stravinskiy), sonra birkaç yıl Rimskiy-Korsakov’dan ders alarak çalgılama- da ustalaştı. 1910’da Diaghilev’in Rus Baleleri toplulu­ğu için yazdığı Ateş Kuşu’ylabir anda büyükün kazanıp,

 

XX. yy. bestecilerinin en ünlülerinden İgor Stravinski, çeşitli uyruklara geçtikten sonra, ABD’ye yerleşmiştir. Yaşamı boyunca çeşitli müzik akımlarını denemiş, sanat yapıtının, özel bir duyarlılığın anlatımı değil, bir zanaatçının elinde işlenmiş bir nesne olduğunu savunarak, romantizme şiddetle karşı çıkmıştır.

ertesi yıl çok beğenilen Petruşka adlı dramatik balesiyle ününü pekiştirdi. 1913’te Diaghilev’in topluluğunun Paris’te oynadığı Bahar Ayini, balesinin yeniliği ve atak­lığıyla büyük yankılar uyandırıp (yapıt XX. yy’ın ilk yarı­sında, armoni yenilikleri ve çalgılama etkileri bakımın­dan eşsizliğini korumuştur), 1914’te Bülbül adlı müzikli dramını besteledi. Rus Devrimi’nden sonra İsviçre’ye çjöçüp, Tilki(1917) ve Düğün (1917) balelerini, Askerin £>*iüsü(1918) adlı sahne müziğini besteledi. 1920’de Pvkinella balesinde Pergolesi’nin temalarını yeniden e£e alarak yeni-klasisizmi deneyip, 1921’de Fransa’ya »«fieşerek, 1927’de Kral Oidipus ve Apollon Musage- »s balelerini besteledi. 1928’de Perinin Öpücüğü, I937’de İskambil Oyunu balelerini besteleyip, 1939’da \BD’ye göçerek bir kez daha uyruk değiştirdi. Bir süre Harvard’da ders verdikten sonra daha çok dinsel yapıt­lar besteledi. 1950’den sonra dizisel müziğe yöneldi.

Öbür yapıtları: Piyano için sonat ve etüdler, yaylılar dörtlüsü için Konçertino, keman ve piyano için Duo Concertantis, Fantastik Scherzo, Şenlik Ateşi, Bülbülün Şarkısı, Sirk Filleri İçin Polka, yaylı çalgılar için re majör ionçerto, ses ve piyano için Dört Rus Şarkısı, ses ve çal-

8   için Kantat, Agon (1957), Threni (1958), piyano ve orkestra için Moumevents (1959), A Sermon, a Narrati- •e a Prayer, :Gesualdo Monumentum (1960), The Flo- od 1962) operası, Requiem Canticles (1966), vb.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*