Spinoza, Baruch

Spinoza, Baruch

HollandalI filozof (Amsterdam 1632- Lahey 1677). En­gizisyondan kaçarak Hollanda’ya sığınmış bir İspanyol

Düşünce özgürlüğünün ilk savunucularından biri olan XVII. yy. filozofu Baruch Spinoza, i656 ‘da Amsterdam’da Yahudi dininden çıkarılmış, o tarihten sonra, parasal sıkıntılar içinde yaşamasına karşın, hiçbir koruyuculuk ya da görev kabul etmemiştir.

Yahudi ailesinin oğlu olan Baruch Sp\r\oza(Benedictus de Spinoza da denir), babasının isteğiyle hahamlık öğ­renimine başladı. Ama çok geçmeden öğrendikleri ko­nusunda kuşkuya düştü. Yahudi filozofların yapıtlarını inceleyip, bir Alman öğretmenden Latince öğrenerek, Latince bilgisini Van den Enden’in yanında geliştirdi. Stoacılarla ilişki kurup, Giordano Bruno’nun etkisinde kaldı; Descartes’ın yapıtlarını okudu. Böylece, giderek Yahudi dininden-uzaklaşıp, babasının ölümünden son­ra, serbest düşünceleri yüzünden Yahudilikten atıldı. Ailesi tarafından reddedilmesi ve mirastan payının ve­rilmemesi üstüne dava açarak kazandıysa da, payını al­maktan vazgeçerek, bir süre Ouvverkerk’te mikroskop camları perdahlayarak geçimini sağladı. Sonra Amster- dam’a dönüp, 1663’te Vooburg’a yerleşerek, Ch. Huy- gens ve Jan de VVitt’le dostluk kurdu. 1670’te Tractatus Theologica-Politicus (Dinsel-Siyasal İnceleme) adlı ya­pıtını yayınlayıp, bu yapıtın yolaçtığı saldırıların şiddeti karşısında, ömrü boyunca başka kitap yayınlamayarak, kendini daha güven altında duyduğu Lahey’e gitti. Ya­pılan bütün aylık bağlama önerilerini ve Heidelberg Üniversitesi’nde ders vermeyi reddedip, Athica (Ahlâk) adlı yapıtını yazdı (1660-1675). Tractatus Politicus (Si­yaset İncelemesi) adlı kitabını yazmaya başlayıp, ta- mamlayamadan veremden öldü.

Spinoza’mn yapıtı bir akılcının yapıtıdır.î)ünyada ve onu oluşturan varlıklarda, tek, zorunlu ve ölümsüz tan­rının özünü görmüş, bundan, evrensel bir zorunluluk çıkarmıştır. Özgünlüğü, görüşlerini kanıtlamakta yarar­landığı yöntemindedir: Felsefeye matematik yöntemini uygulamış, böylece çok güzel kurulmuş, kusursuz ke­sinlikte bir açıklama ortaya koymuştur.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*