Sinop (kent)

SİnOp (kent)

Sinop ilinin merkezi. Karadeniz Bölgesi’nin Batı Kara­deniz Bölümü’nde, Karadeniz kıyısındaki aynı adı taşı­yan küçük yarımadanın dar ve az yüksek kıstağı üstün­de yeralan Sinop’un, yarımadanın güneyinde, rüzgârla­ra karşı iyi korunan limanına “iç liman” adı verilir. Yarı­madanın kuzeyinde, rüzgârlara karşı korunmayan ve denizcilik açısından pek önem taşımayan ikinci limanı da “dış liman” diye adlandırılır.

TARİH

Ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmeyen, eski Yu­nan efsanelerine göre adı Sinope adlı amazondan kay­naklanan Sinop’ta, İ.Ö. VII. yy’da Miletoslu tüccarlar, bir ticaret ve denizcilik merkezi kurdular. Daha sonra Frigya, Lidya ve Pers egemenliklerinde kalan Sinop ve yöresi, İ.Ö. 220’de Pontus Krallığı’na geçti veMithrida- tes VII döneminde önemli tapınaklar ve tersaneler ya­pıldı. İ.Ö. 47’ye doğru Roma topraklarına katılıp, daha sonra Bizans egemenliğinde (395-1204) ve Trabzon Rum İmparatorluğu’nun (1204-1214) egemenliğinde kaldı. Anadolu Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus I, ta­rafından alınıp, yüzyılın sonuna doğru Pervaneoğulları- nm,1322’de de,Pervaneoğulları Beyliği’ni ortadan kal­dıran Candaroğullarının eline geçti. 1392’de Yıldırım Bayezit, Candaroğulları topraklarını Osmanlı toprakla­rına katmakla birlikte, Candaroğulları beyi İsfendiyar Bey’in Osmanlı yönetimine bağlılığı nedeniyle, Sinop’u İsfendiyar Bey’in yönetiminde bıraktı. Ankara Sava­şı’ndan sonra da Timur’un, Sinop ve çevresini İsfendi­yar Bey’e vermesinin ardından, 1461’de Fatih Sultan Mehmet, Trabzon seferi sırasında Sinop’u kesin olarak Osmanlı topraklarına kattı. Osmanlı yönetim örgütü içinde önceleri Kastamonu’ya bağlı olan Sinop, XVII. yy’ın sonlarında, merkezi Samsun olan Canik sancağı­na bağlandı. Bu arada tersanesi onarılarak Osmanlı do­nanması için kışlak haline getirildi ve Anadolu ile Kırım arasındaki deniz ticaretinde önemli rol oynamaya baş­ladı. XVII. yy’da birkaç kez Don Kazaklarının saldırısın­dan zarar görüp, Tanzimat’tan sonra yeniden Kastamo­nu’ya bağlandı. 1853-1856 Kırım Savaşı sırasında, Si­nop limanındaki Türk filosuna saldıran Rus donanması, kentin yarısının yanmasına yol açtı (30 Kasım 1853). İtti­hat ve Terakki döneminde Sinop, yönetime karşı olan­ların gönderildiği bir sürgün yeri ve cezaevi (Sinop kale­si) kenti oldu.

GÜNÜMÜZDE SİNOP

Cumhuriyet döneminin başlarında aynı adlı ilin merke­zi olan Sinop kentinin nüfusu, ilk nüfus sayımında (1927), 5 006’ydı. Bu sayı, 1935 sayımında (4 872 nüf.) ve 1940 sayımında (4 838 nüf.) daha da azalmakla bir­likte, sonra yavaş yavaş artmaya başladı. 1960’ta 10 000’i (10 214), 1990 nüfus sayımında da 25 000’i (25 537) aştı.

Sinop (il)

Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde il. Yüzölçümü 5 862 km2, nüfusu 1990 sayımına göre 265 153, merkezi Sinop kenti olan Sinop ili, 9 ilçeye ayrıl­mıştır: Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Türkeli.

Kuzeyde Karadeniz kıyılarıyla, doğuda Samsun, gü­neyde Çorum, batıda Kastamonu illeriyle sınırlı olan Si­nop ilinin denize yakın kesimlerinde yükselti genellikle 200 metreyi geçmemekle birlikte, arazi, vadilerle sık biçimde yarıldığı için engebeli bir görünüş almıştır. Bu kesimin gerisinde “İsfendiyar dağları” adı verilen dağ sı­

 

rası yükse/ir (başlıca doruklan Dranas, Çarığa) ve Z’m- Aan doruklan). İlin güney kesimine, İlgaz dağları dizisi­nin fazla yüksek olmayan kuzeydoğu uçları sokulur. İs­fendiyar dağları arasında, tabanı yer yer genişleyen Gö- kırmak vadisi yeralır.

Sinop ilinde kıyıdan içeri doğru gidildikçe, birbirin­den oldukça farklı iklim şeritleri seçilir.Kıyı kesiminde oldukça yağışlı, yaz kuraklığı önemsenmeyecek dere­cede azalmış, yaz-kış sıcaklık farkı fazla olmayan bir ik­lim ağır basar. Dağlık kesimlerde yağış daha da artar; kar yağışı ve karın yerde kalma süresi de fazlalaşır. Da­ha güneydeki Gökırmak vadisinde, daha sert bir kara iklimi belirir; mevsimler arasındaki sıcaklık farkları faz­lalaşır.

İl merkezindeki meteoroloji istasyonunun verilerine göre, en soğuk ay ortalaması 7,1 °C, en sıcak ay ortala­ması 22,8 °C olduğu halde, Gökırmak vadisindeki Bo­yabat’ta bu değerler 2,4 °C ve 23,4 °C’tır. Günümüze kadar kaydedilen en düşük sıcaklıklar Sinop’ta -8,4 °C (7.3.1942), Boyabat’ta -10,5 °C (6.2.1965 ve 2.2.1967), en yüksek sıcaklıklarsa Sinop’ta 34,5 °C (17.7.1940), Boyabat’ta 41 °C’tır(19.7.1968). Sinop’ta 680 mm olan yıllık yağış tutarı, Ayancık’ta 1 metreyi aşar(1 003 mm); Gökırmak vadisindeyse, 500 mm’nin altına düşer (Durağan’da 474 mm, Boyabat’ta 389 mm).

Kıyı kesimindeki yağışlı iklim, doğal bitki örtüsü bakı­mından gür ormanların yetişmesine elverişlidir. Ne var ki, yüzyıllardır yok edilmesi sonucu, Sinop’a yakın al­çak kesimlerde, orman örtüsü bütünüyle ortadan kalk­mıştır. Arta kalan ormanlarda, alçak kesimlerde kayın, gürgen ve meşe gibi yayvan yapraklılar, yüksek kesim­lerdeyse iğne yapraklılar (köknar) ağır basar.

İlin bütün suları Kızılırmak ya da Durağan yakınında Kızılırmak’a ulaşan Gökırmak aracılığıyla, bazı küçük boylu akarsular (Sarsakçay; Karasu; Ayancık suyu; vb.) da doğrudan doğruya, Karadeniz’e dökülürler. Başlıca göller, Sinop yarımadasındaki Sülük gölü ile biraz daha büyük olan Sarıkum gölüdür.

EKONOMİ

Sinop ilinin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanır. Tahıl türleri içinde en çok buğday ekilir. Onu mısır iz­ler. Pirinç üretiminin yarısına yakını Boyabat ilçesinde elde edilir. Sanayi bitkileri arasında, tütün ve şeker­pancarı, az miktarda da keten ekilir. Baklagil türleri a- rasında fasulye (en çok Ayancık ilçesinde) başta gelir. Meyve ağaçları arasında sayı bakımından kestane a- ğaçlarını, elmave fındık ağaçları izler. Kıyı kesimlerin­de zeytin ağaçlarına ve az sayıda turunçgile rastlanır.

Hayvan sayısı fazla olmayan Sinop ilinde en çok ko­yun beslenir. Kümes hayvancılığı ve yumurtacılık geliş­miştir. Balıkçılık önemli değildir.

Önemli sayılabilecek yeraltı gelir kaynağı bulunma­yan Sinop ilinde, başlıca sanayi kuruluşları arasında merkezdeki çeltik, un, süt ürünleri, dokuma, ,pğ, tuğla, kereste fabrikaları, Ayancık’taki kereste fabrikası, Bo­yabat’taki çeltik fabrika ve atölyeleri, Gerze’deki tütün işleme tesisleri, vb. sayılabilir.

ULAŞIM

İlin başlıca karayolları Sinop’u Boyabat üstünden Kas­tamonu’ya, Gerze üstünden Samsun’a bağlar. İl mer­kezini kıyıdan batıya bağlayan karayolu da, oldukça iyi durumdadır. Deniz ulaşımı, pek önemli değildir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*