Sennett, Mack

Sennett, Mack_____________________

ABD’li sinema yönetmeni (Richmond, Kanada 1880- Hollyvvood 1960). Bir süre küçük rollerde oynayıp, sonra D. W. Griffith’in asistanlığını yapan Mack Sennett (asıl adı Michael Sinnotftur), 1912’de “Keystone” adlı kendi stüdyosunu kurarak ilk filmini yönetti. Charlie Chaplin, Frank Capra gibi sinema dehalarını “keşfe­dip”, çektiği filmlerle bürlesk türünü yarattı. Sesli si­nemanın bulunmasıyla bu türfilmlergözden düşünce, çağa ayak uydurmayı başaramadığından, bütün ser­vetini yitirdi. 1937‘de, “komedi filmlerine katkısından” ötürü özel bir Oscar ödülü verildi.

Senozoyik: Bk. üçüncü zaman._________________

sentetik lif: Bk. LİF, yapay.

Senufolar_______________________

Batı Afrika’da halk. Fildişi Kıyısı,’Burkina Faso ve Ma- li’de yaşayan, Nijer-Kongo dilleri öbeğinin Volta dilleri ailesinden dört ayrı dil konuşan Senufoların nüfusu 2 milyon dolayındadır. Geleneksel siyasal ve ekonomik birimlerini oluşturan köylerde yaşar, tahıl tarımıyla ge­çimlerini sağlarlar. Demirden yaptıkları ve tahtadan oy­dukları heykellerle (genellikle at üstünde erkek ve ka­dın figürleri) ve güzel tören maskeleriyle ün salmışlar­dır.

sepet yapıcılar: Bk. anasazİ.

seppuku: Bk.HARA-KİRİ.

Septe__________________________

Kuzey Afrika kıyısında Ispanya’ya bağlı kent. Fas kıyı­sında, Cebelitarık’ın karşısında yeralan Septe’nin (İs­panyolca Ceuta), nüfusu 69 000’dir. Haço dağını kara­ya bağlayan dar bir kıstak üstünde kurulmuş bir serbest liman olan kentin limanı, balıkçı filolarının yanı sıra, açık deniz gemilerinin girmesine de elverişlidir.

Fenikelilerin kurdukları Septe, sırasıyla Kartacalıla- rın, Rofrıalıların, Vandalların, BizanslIların, Arapların ve Portekizlilerin eline geçti. 1580’de İspanyollar tarafın­dan alınıp, 1956’da bağımsızlığını kazanan Fas’ın sü­rekli hak iddialarına karşın, günümüze kadar İspan- ya’ya bağlı kalmayı sürdürdü.

Septimius Severus

Roma imparatoru (LeptisMagna 146-Eburacum [günü­müzde York] 211). Roma’da hukuk öğrenimi gören- Septimius Severus (tam adı Lucius Aurelius Antonius Septimius Severus1 tur), Marcus Aurelius döneminde Senato üyeliğine getirildi. İmparator Commodus döne­minde gözden düşüp/îAtina’ya giderek, İ.S. 193’te yu­karı Pannonia valiliğine getirildi. İmparator Pertinax öl­dürülünce, askerleri tarafından imparator ilan edilip, Emesus(Humus) rahibinin kızı Julia Domna’yla evlendi. Suriye’deki lejyonların Pescennius Niger’i, Bretagrıe ordusunun da Clodius Albinus’u imparator ilan etmSte- ri, Roma’daki praetorların, imparatorluk görevini Didi- us Julianus’a satmaları üstüne, Roma’ya yürüdü. Sena- to’nun Roma’da duruma egemen olup, Didius Julia- nus’u ölüm cezasına çarptırmasından sonra, Albinus’la anlaşıp, ona “caesar” unvanını vererek, yönetime ortak etti; ardından, İ.Ö. 194 başında Doğu’ya yöneldi. Öl­dürtmüş olduğu Pescennius’un Bizans’taki yandaşları­na karşı harekâta girişip, sonunda barış imzaladı. İ.Ö.

196’da geri dönerek, kendisine karşı entrikalar çeviren Albinus’u Lyon’da yendi (17 Şubat 197) ve intihar et­mek zorunda bıraktı. Haziranda Roma’ya dönüp, aynı yılın sonlarına doğru yeniden Doğu’ya giderek, Parth- İarla savaştı (İ.Ö. 197-İ.Ö. 202) ve Mezopotamya eya­letini örgütledi. Roma’ya dönüp (İ.Ö. 202), Büyük Bri­tanya’ya açtığı (İ.Ö. 208) sefer sırasında öldü.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*