Kanem-Bornu, 9. yüzyıldan 19. yüzyıla değin Çad Gölü

Kanem-Bornu, 9. yüzyıldan 19. yüzyıla değin Çad Gölü çevresindeki topraklan denetimi altında tutan Seyf hanedanının yönettiği Afrika İmparatorluğu. Bugün Çad’ın güneyini, Kamerun’un kuzeyini, Ni­jerya’nın kuzeydoğusunu, Nijer’in doğusu­nu ve Libya’nın güneyini oluşturan toprak­lar, değişik dönemlerde imparatorluk sınır­lan içinde kalmıştır.

9. yüzyıl ortalannda kurulduğu sanılan Kanem-Bomu’nun ilk başkenti Çad Gölü­nün kuzeydoğusundaki Njimi’ydi. Seyf sul­tam (mai) Umme’nin (sonradan İbn Abdül- celil) 11. yüzyılın sonuna doğru İslamı benimsemesiyle Kanem-Bornu bir Müslü­man devleti oldu. Coğrafi konumunun yar­dımıyla Kuzey Afrika, Nil Vadisi ve Sahra bölgesinin alt kesimleri arasında yürütülen ticarette önemli bir merkez durumuna geldi.

Seyfler, Kanem’in 14. yüzyılın sonunda Bulalalar tarafından ele geçirilmesi üzerine, başkenti Çad Gölünün batısında yer alan Bornu’daki Birni Ngazargamu’ya taşıdılar.

  1. yüzyılın başlarında Kanem’i geri almala- nna karşın başkentin yerini değiştirmediler.

Muhammed Dunama, Abdullah, özellikle de İdris Alauma (hd y. 1571 – y. 1603) gibi yetenekli hükümdarların başa geçtiği 16. yüzyılda sınırlarını daha da genişleten ve güçlenen Kanem-Bornu, bu tarihten sonra zaman zaman yalnızca Bornu adıyla anılma­ya başladı.

Bornu’nun Çad Gölünün batısındaki Hau- sa Devletleri üzerindeki egemenliğine son vermek amacıyla 19. yüzyılın başında Bor- nu’ya savaş açan Nijerya’nın Müslüman halkı Fulaniler (Peuller), yaklaşık 1808’de Sultan Ahmed’i başkentten sürdüler. Ama Ahmed’in yardım isteğini kabul eden Ka- nemli bilgin, asker ve diplomat Muhammed el-Kanemi’nin müdahalesiyle Bornu’dan çe­kilmek zorunda kaldılar. Fulani saldırılan- nın sürmesi nedeniyle, Ahmed’in yerine geçen Dunama’ya da yardım etmek zorun­da kalan el-Kanemi, bu sırada Bornu’yu bütünüyle denetimi altına aldıysa da, devle­te eski gücünü yeniden kazandıramadı ve Seyf hanedanı 1846’da son buldu.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*