Kangal çoban köpeği, anadolu çoban

Kangal çoban köpeği, anadolu çoban iOPEGi ya da kangal köpeği olarak da nlinir, Türkiye’nin Sivas ilinde ve özellikle Kangal ilçesinde geliştirildiği sanılan, sürü- .-û güdüp korumasıyla ünlü çoban köpeği ¡oyu. Bazı arkeolojik bulgulara dayanılarak kökeninin eski Anadolu uygarlıklarına de­yin uzandığı sanılmaktadır. Bu soy Osman- Devleti’nde yaygın ve özenli bir biçim- 12 yetiştirilmiş, kalıtsal özellikleri bakı

mından başanyla korunmuştur. Daha son­raki yıllarda bekçi köpeği olarak da kullanı­lan Kangal çoban köpekleri 1970’lerden başlayarak askeri amaçlar için de eğitilmiş­tir. Çok iri yapılı olan bu köpeklerin erkeği 50-70 kg, dişisi 40-60 kg’dir. Omuz yükselt­tikleriyse 80 cm’yi aşabilir. Postu sık ve kısa tüylü, boyun ve omuz bölümünde daha kalındır. Renkleri kirli beyaz, açık san, boz, kahverenginin değişik tonlannda ya da kırçıl olabilir. Ağız ve kulak çevresiyle burun ucu değişen genişlikte siyahtır. Başı iri, göğsü geniş, çeneleri, boynu ve özellikle ön bacakları çok güçlüdür. Yukarı doğru kıvnk duran kuyruklan tetikteyken kalça seviyesinde halka biçimini alır. Kulaklan orta irilikte ve kıvnktır. Bu köpekler kara iklimine başarıyla uyarlanmış olmalanndan ötürü soğuğa ve sıcağa karşı dirençlidir; ama nemli bölgelere uyum sağlamakta zor­luk çekerler.

Kangal çoban köpekleri çok zeki, duygulu, uysal, görevine ve sahibine sonuna kadar bağlı hayvanlar olarak tanınır. Gen yapısın­da başka bir köpek geni olmayan ender köpek soylanndan biridir. Birlikte yaşadığı insanın ve içinde bulunduğu ortamın özel­liklerini kolayca benimser. Görevi başında kendinden emin ve korkusuzdur. Özel bir eğitim görmeden koyun sürülerini başarıyla yönetir. Birbirine karışmış sürüler arasında kendi sorumluluğu altındaki koyunlan şaş­maz bir kesinlikle ayınr. Erkek ve dişi, uyum içinde koruduklan sürüye yönelen her türlü hayvan saldınsını püskürtebilir. Dişi genellikle saldırganı oyalarken erkek büyük bir hızla koşarak ilk güçlü darbeyi göğsüyle indirir.

Köpeklerin soy kayıtlannı tutan ve stan- dartlannı belirleyen en tanınmış kuruluşlar­dan İngiltere Köpek Kulübü, Kangal çoban köpeğini ayrı bir soy olarak onaylamıştır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*