Kanishka (ü. 1. yy), Çince, jianisejia

Kanishka (ü. 1. yy), Çince, jianisejia. Afganistan’da ve büyük olasılıkla Keşmir’in kuzeyindeki bölgelerde hüküm süren Kushan hanedanının en büyük kralı. Daha çok Budacılığm koruyucusu olarak tanınır.

Kanishka ile ilgili bilgilerin çoğu Çince kaynaklardan, özellikle Budacı Ayazma­larından elde edilmiştir. Tahta çıkış tari­hi kesin olarak bilinmemektedir. 78-144 arasında bir tarihte tahta çıktığı ve hüküm­darlığının 23 yıl sürdüğü söylenir. Şakaların başa geçtiği 78 yılını temel alan Şaka takviminin Kanishka tarafından başlatıldığı sanılmaktadır.

Miras ve fetihler yoluyla genişleyen kral­lık, Kanishka döneminde batıda Buhara’ dan doğuda Ganj Vadisindeki Patna’ya; güneyde Hindistan’ın orta kesimlerinden kuzeyde Pamirler’e kadar uzanan bir bölge­yi kapsıyordu. Krallığın başkenti büyük olasılıkla Purushapura’ydı (bugün Peşaver, Pakistan). Kanishka’nın, Pamir Dağlannı geçerek daha önce Çin’deki Han hanedanı­nın yönetiminde olan Hotan, Kaşgar ve Yerkand (bugün Çin Türkistam’nda) kent- devletlerine boyun eğdirdiği sanılmaktadır. Orta Asya’daki Çinlilerle Kanishka arasın­daki ilişki Hint düşüncesinin, özellikle Bu- dacılığın Çin’de yayılmasını sağlamış olabi­lir. Budacılık Çin’de ilk kez İS 2. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

Budacılığm koruyucusu olan Kanishka Keşmir’de, Mahayana Budacılığınm başlan­gıcı sayılan dördüncü büyük ruhani meclisi toplamasıyla da ünlüdür. Çin kaynakların­da, mecliste Budacı yasalar üzerine yapılan yorumların bakır levhalara yazıldığı belirti­lir. Bu metinler yalnızca Çince çeviriler ve uyarlamalarla günümüze ulaşabilmiştir. Ka- nishka’nın bastırdığı paralarda Buda’nın yanı sıra Zerdüşt, Yunan ve Brahman tannlanna yer verilmesi onun ne kadar hoşgörülü bir hükümdar olduğunu göster­mektedir. Hükümdarlığı döneminde Roma İmparatorluğu ile kurduğu ilişkiler sayesin­de ticaret ve kültür alanlannda gelişmeler sağlanmıştır. Bu dönemdeki Doğu-Batı kaynaşmasına ilişkin en önemli örnek, Yu- nan-Roma özellikleri de taşıyan Gandhara sanatıdır(*).

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*