İsrail’de eğitim sistemi ırkçı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail’in biri Yahudi çocuklar için ötekisi ise okul çağındaki çocukların dörtte birini oluşturan Filistinli çocuklar için olmak üzere iki okul sistemi kurduğunu açıkladı ve bunu ayrımcılık olarak niteledi.

 

İsrail’in, Filistin kökenli Arap vatandaşlarına yönelik ayrımcılık yaptığını belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü, yeni hazırlanan ve Pazar günü son halini alacak bütçe tasarısının da bu ayrımcılığı gidermekten uzak olduğunu kaydetti.

Örgütün, İsrail’in yeni bütçe tasarısının Filistinli öğrencilere yönelik sistematik ayrımcılığı gidermekte başarısız olduğuna dikkat çektiği bir mektubu da İsrail hükümetine gönderdiği bildirildi. Açıklamada, ‘İsrail’in Filistin kökenli Arap vatandaşları durumundaki öğrencilere karşı uygulanan ayrımcılığı arttırmaktadır. Bu bütçe İsrailli Yahudiler ile Arap vatandaşları arasındaki eğitim uçurumunu kapatmak konusunda hiçbir anlam ifade etmemektedir” denildi.

Arap öğrencilere kaynak yok

 

Bu iki okul sistemi arasında mali kaynak açısından büyük bir uçurum bulunduğu belirtilen açıklamada, Filistinli öğrencilere, Yahudi öğrencilere göre çok daha az kaynak ayrıldığı Arap öğrencilerin Yahudi yaşıtlarına göre çok daha düşük seviyede bir eğitime tabi tutuldukları belirtildi.

Filistin sorununu görüşen BM Güvenlik Konseyi’ne brifing veren Kieran Prendergast, barış sürecine dair son aylarda olumlu bir gelişme sağlanamadığını belirtirken, son dört yılda İsrail saldırıları sonucu ölen Filistinlilerin sayısının 3 bin 553’e ulaştığını söyledi. İsrail’i ayrım yapmaksızın güç kullanmakla ve yargısız infazlar yapmakla eleştiren Prendergast, ölen siviller arasında çok sayıda çocuk olduğunu da kaydetti.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*