Çanakkale Savaşı İle İlgili Bilinmeyenler

Çanakkale Savaşı ile ilgili ilginç bilgiler, az bilinenler. Çanakkale Savaşları hakkında bilgi.

* Şevki Paşa ve ekibi tarafından hazırlanan 1916 yılında 1/5000 ölçekli haritanın, savaş alanının bütün ayrıntılarıyla belgelenmesi için hazırlanan tek harita örneği olduğunu, 43 paftadan oluşan bu belgenin 1997 yılında bir arşiv araştırması sırasında tesadüfen bulunduğunu biliyor muydunuz?

* Çanakkale türküsünün savaştan daha önce söylenmeye başlandığını, sonraki yıllarda da geliştirilerek bütün Türkiye’ye yayıldığını biliyor muydunuz?

* Çanakkale Savaşında muharebe ve talimler dışında kalan zamanlarda askerler halk hikayeleri anlatıldığını, bunlardan bazılarının “Hz. Ali ve Muharebeleri”, “Kerem ile Aslı”, “Leyla ve Mecnun” olduğunu, bazen de Köroğlu gibi dramatize oyunlar oynandığını biliyor muydunuz?

* Çanakkale’de itilaf devletleri safında çarpışan Yahudilerin oluşturduğu “Yahudi Katır Bölüğü”‘nün 2000 yıldan sonra savaşa katılan ilk Yahudi askeri birliği olduğunu biliyor muydunuz?

* Nusrat Mayın Gemisi’nin savaştan sonra çeşitli işlerde kullanıldıktan sonra batırıldığını ve daha sonra bulunduğu yerden çıkarılarak, Ağustos 2002′de Tarsus’ta Müze haline getirildiğini ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2005 yılında başlatılan tekne iyileştirme çalışmalarının bulunduğunu biliyor muydunuz?

* 1915 yılında Tıp Fakültesinin bir yıl süre ile kapalı kaldığını, öğrencilerin ordu hizmetine alındığını ve bu nedenle mezun verilmediğini biliyor muydunuz?

* Modern anlamda yetişen ilk Türk hemşiresi Safiye Hüseyin Elbi’nin (1881-1964) Çanakkale Savaşı’na gönüllü hastabakıcı olarak katıldığını, Kerime Salahar, Münire İsmail gibi Türk hanımlarının da Çanakkale’de hastabakıcılığı yapıp büyük fedakarlıklar gösterdiklerini biliyor muydunuz?

* Çanakkale’de esir düşen düşman askerlerine bilahare; İstanbul, Afyon, Balıkesir, Bursa, Adapazarı, Çankırı ve Konya’da bulunan esir kamplarına nakledildiğini biliyor muydunuz?

* Türk sinemasında Çanakkale Savaşlarını konu alan 1964 yılında çekilen “Çanakkale Aslanları” filminin yönetmenliğini Turgut Demirağ’ın yaptığını başrollerini Tanju Gürsu ve Ajda Pekkan’ın paylaştıklarını biliyor muydunuz?

* Peter Weir’in 1981′de çektiği Avusturya yapımı “Gallipoli” filminin ise baş aktörlerinden birinin Mel Gibson olduğunu biliyor muydunuz?

* Gecelerin şairi olarak tanınan Ahmet Haşim’in (1884-1933) Çanakkale Savaşlarına ihtiyaz zabiti (yedek subay) olarak katıldığını biliyor muydunuz?

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*