Şişmanlığın Nedeni Genler Olabilir

Şişmanlığın Nedeni Genler Olabilir 

Şişman fareleri zayıflatan bir pro­tein ilk defa olarak insan şişmanlığıy­la ilişkilendirildi. Cambridge’de ge­netikçiler Ob adı verilen genin iki bozuk kopyasını taşıyan iki şişman çocuğu incelemişler. Bu gen, fareler­de iştahı bastırdığı bilinen leptin ad­lı proteini çocukların üretmelerini engelliyor.

Leptin üretemeyen fareler gü­lünç şekilde şişmanlar. New York’da araştırmacılar, bu durumun genetik temelini ve farelerin leptin enjekte edildiğinde zayıfladığını buldukla­rında, leptinin insan şişmanlığını ön­leyici bir ilaç olabileceği#iümutları doğmuş.

Ancak, bu durum insanlara pek uymuyor çünkü şişman insanların çoğunda yüksek miktarda leptin bu­lunuyor. Yine de, Nature dergisinde yayınlanan yeni sonuçlar leptinin in­sanlarda da aynı etkiyi yaptığını söy­lüyor.

Bilim adamları leptinin, beyinde hipotalamus’taki hücrelere etki ede­rek, iştahı bastırdığına inanıyorlar. Farelerde bu hücrelerin leptin alıcı­larındaki bozukluklar şişmanlığa se­bep olabiliyor.

Çoğu şişman insanın neden dü­şük değil de yüksek düzeyde insüli- ne sahip olduğu hâlâ belirsiz. Bir ola­sılık vücutlarının proteinin etkileri­ne karşı dirençli hale gelmiş olması.

İki Ob kopyasının da bozuk oldu­ğu durumlar insanlarda çok ender görülüyor. İki hasta çocukta yapıla­cak benzer tedavinin etkili olması, bu tezi kanıtlayacak.

Bir Ob kopyasında bozukluk bu­lunmasının, binlerce insanın vücut ağırlığında fark edilmeyen, ancak çok önemli olan etkileri olabilir.

Selda Arıt

Saydam oldukları ve kan taşıdık­ları halde atar damarların ve kan da­marlarının neden mavi renkte gö­züktüğü konusuna Kanadalı bir ekip açıklık getirmişe benziyor. Aslında son derece alışılmış bir şey doğal ışı­ğın yansıması? Deri, her dalgaboyu ışığı yansıtırken kızılötesi ışınları ge­çiriyor. Bunlar damarlar tarafından absorbe ediliyor. Bu arada morötesi ve mavi ışınlar yansıtılıyor ve bu da gözün damarları mavi renkte algıla­masına neden oluyor.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*